Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje kan niet in Noord-Europees gat springen

Het droge weer en de hoge temperaturen die sinds mei in Midden- en Noord-Europa, brengen grote schade toe aan de productie van gewassen zoals kropsla en andere bladgroenten. Grote distributieketens in deze landen proberen hun voorraad van elders in te slaan en kwamen ook aankloppen bij Spaanse telers die gewoonlijk de productie van hun gewassen niet voor deze data inplannen. Er is veel vraag naar en de voorraad is beperkt tot landen als het Verenigd Koninklijk, Duitsland en Zwitserland. De prijzen van ijsbergsla voor de verwerkingsindustrie bedragen ongeveer 1 euro per kilo halverwege juli.

"Door de hoge temperaturen kwamen de gewassen in Noord-Europa en het Verenigd Koninkrijk eerder tot bloei en nu zijn er leemtes die het moeilijk maken continuïteit in de voorraden te garanderen," zegt Ginés Navarro van het bedrijf Agridemur uit Murcia, specialist in het produceren en verdelen van sla. "Vele bedrijven waarmee wij in de winter werken, vragen producten van ons, vooral spinazie in het Verenigd Koninkrijk," voegt hij er aan toe.

Ginés Navarro legt uit dat oktober tot mei de periode is met de hoogste productie van bladgroenten in de voornaamste Spaanse teeltgebieden.

"We blijven kropsla de hele zomer door telen dankzij het feit dat wij over infrastructuur beschikken in hoger gelegen gebieden waar ook zachtere temperaturen heersen. Maar net zoals de meeste andere producenten van bladgroenten in Murcia worden onze producties het vaakst ingepland op basis van contracten, zowel in de winter als in de zomer. Het klopt dat er producenten zijn die voor de vrije markt telen in de winter, maar in de zomer is nagenoeg alles bestemd voor de binnenlandse markt en is al geprogrammeerd. Daarom kunnen wij weinig daaraan verhelpen," zegt hij.
Publicatiedatum: