Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vooruitblik Europees spruitenareaal

In België, waar spruitkool hoofdzakelijk geteeld wordt voor de verwerkende industrie (diepvries) kent het areaal in 2018 een daling. Deze afname is vooral gesitueerd in het vroege segment naar een serieuze uitbreiding vorig jaar. De verwachting is dan ook dat de oogst van spruitkool onder contract opnieuw later in het seizoen op gang zal komen. In het hoofdseizoen situeert zich een kleine toename van de middelvroege / middellate rassen. De laatste inschatting levert een reductie op van in totaal 300 ha op waardoor het totale areaal op Belgische bodem op ongeveer 2.400 ha wordt geraamd, zo meldt Syngenta

Het bescheiden areaal dat voor de verse markt wordt geteeld is de laatste jaren in omvang toegenomen. Een belangrijk deel van de spruiten die in België vers geconsumeerd worden, worden vanuit Nederland geïmporteerd.

Een niet onbelangrijk deel van de spruitkool voor zowel de verse markt als voor de industrie wordt door Belgische telers in Noord Frankrijk geteeld. Deels vindt dit plaats in een lokale afzetbestemming, deels bij de retail en deels in de industrie in België. Indien we dit areaal mee in rekening brengen wordt het areaal op 3.100 ha ingeschat wat wordt geteeld door de Belgen.

Het komend seizoen zal het areaal in Nederland een kleine uitbreiding kennen, de verwachting is dat de teeltoppervlakte met ongeveer 100 ha toeneemt to ca. 2.850 ha. Telers hebben gelet op de ervaring in het afgelopen seizoen – vooral oog voor spruitkoolrassen die kwalitatief presteren en sterk zijn tegen veldslijtage.

Voor Engeland (en Schotland) geldt de verwachting dat het areaal in 2018 lichtjes daalt en zal uitkomen in de buurt van 2.800 ha. In Engeland is de productie voor meer dan 50 % gericht op de oogstperiode december - januari met een piek rond Kerst. Voor hen is spruitkool nog steeds de groente bij uitstek bij het Kerstdiner. Schotland heeft een aantal klimatologische troeven in vergelijking met andere productiegebieden, die het toelaten om laat op het teeltseizoen (maart – april) nog een goede spruitkwaliteit te leveren, waar dit in andere markten in Europa zeer moeilijk is.

In Centraal Europa (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland) is het spruitkoolareaal iets wat uitgebreid. Voor 2018 wordt een teeltareaal op ongeveer 600 ha geraamd. Zoals bekend wordt vrijwel alle spruitkool lokaal afgezet, naast de grote volumes die hoofdzakelijk vanuit Nederland worden ingevoerd.

Als we de productie in Noord Frankrijk door Belgische telers buiten beschouwing laten blijft het spruitkoolareaal in Frankrijk vrijwel stabiel en zeer bescheiden met een teeltoppervlakte van ca. 300 ha. De productie is hoofdzakelijk afgestemd op levering voor de (lokale) verse markt.

Verder zal het spruitkoolareaal in Polen verder af te nemen. De sterke insectendruk en de beperkte mogelijkheden voor een chemische bestrijding samen met de klimatologische situatie (strenge winter) maken de teelt niet alleen kort van duur maar ook zeer onzeker. De verwachting is dat in 2018 ca. 300 ha spruitkool zal worden geteeld. De teelt wordt vooral verbouwd in de (vroege) herfst, waarvan deels voor de verse market en deels voor de diepvries industrie.

Enige voorzichtigheid tot het vroegtijdig trekken van conclusies met betrekking tot de te verwachten vermarktbare opbrengsten is steeds aangewezen. Uit ervaringen weten we dat vooral de veldomstandigheden tijdens het teeltseizoen van zeer grote invloed zijn op het uiteindelijke resultaat, zowel wat opbrengst als kwaliteit betreft. Bovendien speelt de vraag in de markt (afzet verse product) mede een belangrijke rol bij het tot stand komen van de marktprijs en dus ook voor het uiteindelijke teeltresultaat. Laten we hopen dat de afzet in het komende seizoen tot ieders tevredenheid mag verlopen.
 
Bron: Syngenta
Publicatiedatum: