Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andre Louwerse Wortelen:

“Halffabricaten verlengen peenseizoen”

Tholen - Het is de laatste week voor peen uit koelhuizen, vertelt André Louwerse van de gelijknamige wortelhandel. "We leveren nog aan gespecialiseerde verwerkers die halffabricaten maken voor de foodservice. De wortelen worden daar geschild, gewassen en vacuümverpakt in verpakkingen van 3 tot 10 kilogram. Naar dit type gemaksproducten is steeds meer vraag en zorgt de laatste jaren voor ons voor een verlenging van het seizoen."



André kijkt zeer tevreden terug op dat seizoen. "We mogen in onze handen knijpen. Dat het kwalitatief wat minder was, heeft het seizoen geen kwaad gedaan. Alles komt op en is voor de goede prijs afgezet. Dat was het jaar daarvoor wel anders. Toen bleven we met heel veel peen zitten."


 
Op dit moment wordt de markt voornamelijk bediend door import wortelen uit Frankrijk. "De wortelen worden in Frankrijk gewassen en hydrogekoeld en deze komen vervolgens in bigbags naar Nederland en België. Ze kunnen hier zó de gewenste verpakking in, wat spoelbedrijven de mogelijkheid geeft om onderhoud te plegen aan hun was- en verwerkingslijnen zodat ze klaar zijn voor de nieuwe oogst."



Naast de Franse wortelen is er ook Israëlisch product beschikbaar. Grove wortelen van Nederlandse bodem worden vanaf 10 juli verwacht. André: "Er is nog voldoende aanvoer van oude oogst grove wortelen en de markt is redelijk in balans. Prijzen laten wel een licht dalende trend zien. In Zuid-Nederland groeit het momenteel hard bij, een continue afname van dit product is daarom gewenst."



Het snelle groeien heeft ook een nadeel. "De vroege rassen zijn zwakker en minder geschikt voor verre exportbestemmingen. De oogst van meer betrouwbare soorten in de Noordoostpolder en de Flevopolders start einde juli. Wat betreft de bewaarpeen op kleigrond is de huidige droogte geen probleem. Daar krijgen de wortelen lengte van, maar als in de Flevopolders de droogte lang aanhoudt moet er beregend worden om schurftvorming tegen te gaan."

Louwerse Wortelen handelt vooral met afnemers in België en Nederland. André heeft een traditioneel akkerbouwbedrijf waarbij de teelt van wortelen een bijzaak is. Het handelsbedrijf heeft contacten met ca. 150 telers, gezamenlijk goed voor 600 hectare aan wortelen en bemiddeld voor 20 - 25 vaste afnemers in aan- en verkoop, in koelopslag, transport en zaadverkoop. André merkt dat de vraag naar biologische peen toeneemt. "Op dit moment is het nog geen 10% van onze omzet maar voor komend seizoen hebben enkele verwerkers aangeven meer biologische wortelen af te willen nemen. We moeten daar dus mee aan de slag." Ook verwacht André dat er komend seizoen vraag is naar gele wortelen. "Hoewel het een niche markt is, was de vraag naar gele peen twee jaar geleden boven verwachting, met als reactie daarop een enorme uitbreiding afgelopen jaar. Daardoor zijn er partijen overgebleven, nu zouden er wat minder zijn uitgezaaid."

Voor meer informatie
Fa. André Louwerse Wortelen
André Louwerse
Espelerweg 8-II
8303 HX Emmeloord
T: 0527-617709
M: 06-53840417