Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Royal HaskoningDHV:

"Meer aandacht voor specifiek Nederlandse ondergrondcondities bij geothermie"

Geothermie (het winnen van aardwarmte) kan in potentie een belangrijke rol spelen in de Nederlandse energietransitie. Het is echter noodzakelijk de geothermiesector op te schalen om deze potentie waar te maken, meent Royal HaskoningDHV. Sinds 2000 zijn ondanks de grote potentie van geothermie namelijk 'slechts' 15 doubletten operationeel. Het opschalen van een technologie staat synoniem aan het ontwikkelen van innovaties. Royal HaskoningDHV heeft in opdracht van de Nederlandse overheid en EBN de innovatie routekaart voor geothermie heeft opgesteld, waarin innovatiebehoeftes zijn geïdentificeerd en waaruit de benodigde rol van de overheid duidelijk wordt.

Extra aandacht voor specifiek Nederlandse ondergrondcondities
De geïdentificeerde innovatiebehoeftes zijn veelal gericht op het verkrijgen van een robuuster aardwarmtesysteem met een langere levensduur, waarmee veilig en goedkoop warmte kan worden geproduceerd. Putten en systemen moeten meer specifiek voor de Nederlandse condities in de ondergrond, met hoge volumes, lage temperaturen en agressief water worden ontworpen en aangelegd. Overige innovatiebehoeftes zijn gericht op het verbreden van de toepassingen van geothermie in de tuinbouw, gebouwde omgeving (bestaande en nieuwbouw) en de industrie. Verwacht wordt dat in de tuinbouw geothermie verder zal groeien in een steeds sneller tempo, waarbij een meer regionale aanpak en management van de warmtereservoirs steeds belangrijker wordt.

Lees hier het volledige rapport.
Publicatiedatum: