Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserse tomatenmarkt staat onder druk

De zaken gaan goed op de Zwitserse tomatenmarkt. "Het is een kleine markt en de teelt en vraag zijn goed, waardoor de markt onder druk komt te staan," vertelt Alban Jaquenoud, van Jaquenoud Maraîchers. "In de zomer is de vraag vanwege de vakanties altijd wat zwakker."

De Zwitserse teler heeft onlangs een nieuwe kas van vier hectare gebouwd. "We telen in totaal op een oppervlakte van 11 hectare tomaten. Ook hebben we 2.000 vierkante meter aan zonnepanelen om onze eigen energie op te wekken."



Alban: "We zijn alle drie jong, mijn broer, neef en ik. We maken geen onderdeel uit van een coöperatie. We zijn eigen baas en stellen onze vrijheid op prijs. Als we bij wijze van spreken een blauwe tomaat willen telen dan doen we dat. We zijn vrij om te doen en laten wat we willen wat betreft het vermarkten van onze producten en de keuze van rassen. Soms is dit een succes en soms ook niet. Als zelfstandig bedrijf loopt je altijd iets meer risico."



Alle tomaten, die door Jaquenoud worden geteeld, zijn voor de Zwitserse markt bestemd. "Onze tomaten worden aan retailers, restaurants en groothandels verkocht. Het grootste gedeelte van ons oppervlak is gewijd aan de teelt van trostomaten. We telen ook als enigen in Zwitserland piccolo tomaten. Dit is een goede tomaat die echter niet eenvoudig te telen is. De opbrengsten van het ras zijn lager dan die van andere tomaten maar de smaak is geweldig en wordt ook zeer gewaardeerd."Andere rassen, die door Jaquenoud worden geteeld, zijn cherry trostomaten, cocktail en ronde tomaten evenals mini-appeltomaten. We experimenteren ook met de teelt van gele mini-appeltomaten en roze tomaten. 

De vraag naar roze tomaten is stabiel. "We bieden nu al negen à tien jaar roze tomaten aan. Sinds drie jaar telen we ook roze trostomaten. De vraag is jaarlijks vrijwel hetzelfde."

De roze tomaat is vooral in trek bij de grote retailers omdat het de enige tomaat is die in de aarde wordt geteeld. "Supermarkten zien de vraag naar wat traditionelere producten groeien. We hebben een verpakking ontwikkeld waaraan te zien is dat onze roze tomaten natuurlijk geteeld worden en dat werkt in ons voordeel."

Volgens Alban zijn er nog veel zaken waaraan gewerkt dient te worden. "We hebben nog geen lampen en daarom kampen we een deel van het jaar met een tekort aan licht en dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee."




Voor meer informatie:
Jaquenoud Maraîchers SA
14 chemin de la Pesse
1233 Lully
Suisse
0041 79 256 82 03
Alban Jaquenoud

Publicatiedatum: