Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vliegende kas uit Bremen gaat de ruimte in

Een vliegende kas zou binnenkort om de aarde heen kunnen cirkelen. Een onderzoekssatelliet uit Bremen moet in de zomer met tomatenzaadjes naar de ruimte vertrekken. In de satelliet moeten de planten onder verschillende zwaartekrachtomstandigheden gedijen - een half jaar lang zoals op de maan en daarna een half jaar lang zoals op Mars.


Ingenieurs werken bij het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaart aan een onderzoekssatelliet. Foto: Carmen Jaspersen

"We simuleren en testen kassen die op de maan of op Mars binnenin een habitat zouden kunnen staan en voor een crew ter plaatse verse levensmiddelen zouden kunnen leveren doordat ze in een gesloten systeem afval gecontroleerd omzetten in bemesting", zegt DLR-bioloog dr. Jens Hauslage, die de missie wetenschappelijk leidt. In een maanhabitat bijvoorbeeld zou de kas zich binnenin bevinden, daar waar ook de astronauten zich in een aardachtige atmosfeer ophouden. Een voorbeeld van afval dat met grote regelmaat zal ontstaan: het urine van de astronauten. De planten zouden zich daarbij aan moeten passen aan de verminderde zwaartekracht – op de maan heerst ongeveer één zesde van de zwaartekracht op aarde, op Mars ongeveer één derde.


Tomatenteelt onder gecontroleerde omstandigheden - Foto: DLR

Welke uitwerkingen dat op het kleine ecosysteem binnenin de satelliet heeft, zullen onderzoekers van het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaart (DLR) in Bremen en Keulen met spanning observeren. De kennis die verworven wordt, is belangrijk voor toekomstige ruimtevaartmissies naar de maan en Mars, zei projectleider Hartmut Müller. De test met de tomatenplanten in de ruimte moet anderhalf jaar gaan duren.


Publicatiedatum: