Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kasaardappelen maken late oogst een beetje goed

Tholen - De aardappelen komen dit seizoen later dan gemiddeld van het land. "Doordat we zo veel koud en nat weer hebben gehad, is er gewacht met poten. Het aanbod van buiten is voorlopig nog klein," vertelt Jan Goedegebuure begin mei. De firma Goedegebuure - Gunter uit Sint-Annaland teelt al ruim 20 jaar aardappelen. Doré in de kas en onder het plastic en Frieslander in de vollegrond.



Het Nederlands areaal kasaardappelen is niet groot. Aardappeltelers zetten de kas in als aanvulling op de buitenteelt. Moeilijker is het volgens Jan niet. "Je hebt bijvoorbeeld wel te maken met ziektes waar je buiten minder last van hebt, maar die zijn goed te bestrijden. Bovendien kun je binnen water geven als dat nodig is de kachel aanzetten als er nachtvorst is. Dit jaar hebben we in februari behoorlijk vorst gehad. We hebben toen meer moeten stoken dan normaal. "

De kasaardappelen van het Zeeuwse bedrijf komen terecht in boerderijwinkels. De buitenteelt gaat naar Veiling Sint-Annaland. Voordat de veiling op gang komt, levert men al op afroep. "Er zijn dan handelaren die al wel aardappelen willen hebben, maar dan is er nog niet genoeg volume om de klok te laten draaien. Dan brengt de veilingdirecteur ze op afroep aan de man. Je hebt dan zelf een beetje invloed op de prijs."

Timing
Het draait allemaal om de juiste timing. "Binnen twee weken moeten de aardappelen wel weg zijn. Zodra er van de vollegrond geoogst wordt, neemt het aanbod toe en zakt de prijs. "Het is de kunst om geen gat te laten vallen tussen de oogst uit de kas en uit de vollegrond", vertelt Jan. "Binnen kun je de omstandigheden wel een beetje naar je hand zetten, maar voor de buitenteelt is dat spannender." Om de oogst van de buitenteelt beter aan te sluiten bij die in de kas, is het bedrijf onlangs begonnen met druppelbevloeiing.

De concurrentie uit het buitenland wordt groter, merkt Jan. "Dat wordt wel een beetje een probleem. Op het moment heb je al Spaanse Doré en straks komt de aanvoer vanuit Frankrijk erbij. De kwaliteit ervan is best redelijk." Toch zijn de Hollandse aardappelen het lekkerst, vindt Jan. "De smaak van de Doré is het best als je ze van een groene plant rooit. Als de plant afsterft, merk je dat in de smaak van de aardappel. Hoe groener het blad, hoe lekkerder de aardappel."

Het origineel van dit artikel verscheen eerder in editie 5, 32e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Firma Goedegebuure-Gunter
ja.goedegebuure@kliksafe.nl