Tholen - Bij paprikakwekerij Gemapa telen ze sinds dit jaar paprika's van het ras Gina. Liesbeth Lambrecht, als dochter van vader Marc en moeder Gerda sinds 2004 in het bedrijf betrokken, had een doorslaggevende rol in de keuze voor het nieuwe ras. Liesbeth: "In 2016 hadden we veel problemen met een virus, waardoor we voor 2017 eigenlijk als pure gok een andere hoofdras voor rode paprika's hebben gekozen. Ook zijn we toen gestart met een proef van Gina. Tot de zomer gingen Gina en het hoofdras gelijk op met kwaliteit en productie. Na de langste dag ging het hoofdras echter compleet de mist in, terwijl Gina een constante groei bleef behouden en vruchten van goede kwaliteit bleef produceren."
 


Liesbeth is een van de weinige vrouwen in de glastuinbouwwereld die aan het hoofd van een bedrijf staat. In 2004 ging ze na haar tuinbouwopleiding aan de slag in het bedrijf van haar ouders. Sindsdien is Liesbeth verantwoordelijk voor de biologie, intern transport en het contact met afnemer Delhaize. Liesbeth: "In het begin werd ik tijdens bijeenkomsten en rondgangen eigenlijk een beetje genegeerd. Mensen stelden vooral vragen aan mijn vader. Nu is dat wel veranderd en zien mensen dat ik niet meer alleen 'dat meisje' ben, maar dat ik ook kennis van zaken heb."

Maken of kraken
Nu de Gina's dit jaar voor het eerst het hoofdras rood zijn in de kas van 3 hectare (naast de 2 hectare gele paprika's die Gemapa teelt) is het spannend om te zien of Gina dit jaar weer zo goed gaat presteren. Liesbeth heeft goede verwachtingen: "In augustus is het vaak maken of kraken voor paprikarassen. Na de eerste hittegolven is het altijd de vraag of de kwaliteit van de geoogste vruchten goed blijft. Als ik nu naar de zetsels kijk en de bladbedekking, dan heb ik er goed vertrouwen in."

85-ers
De Gina's worden bij Gemapa na de oogst in de schuur gesorteerd op formaat. Liesbeth: "Afnemer Delhaize wil graag 85-ers (paprika's met een doorsnede van maximaal 85 millimeter) in de schappen. Met Gina oogsten we gemiddeld 64% 85-ers, ideaal voor Delhaize maar ook makkelijk voor ons met sorteren. Ondanks het hoge vruchtgewicht van Gina tot wel 248 gram worden de Gina's toch niet te grof. De vorm blijft daarbij ook goed met drie tot vier hokkige vruchten."
 
Een brix van 6
De vruchten van Gina hebben een opvallend dikke vruchtwand, waardoor de vruchten extra goed bestand zijn tegen verbranding door fel licht. Ook tijdens zware weersomstandigheden heeft Gina een makkelijke zetting. De dikke vruchtwand maakt de Gina ook lekker sappig volgens Liesbeth: "De smaak is met een brix van 6 goed."

Voor meer informatie:
Bvba Gemapa
gemapa@skynet.be
www.paprikakwekerijgemapa.be


Syngenta
www.syngenta.nl

Peter Colbers
06 12 70 93 64
peter.colbers@syngenta.com

Marcel Vis
06 12 96 47 22
marcel.vis@syngenta.com