Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gérard Roué, TerreAzur

"Roep om innovatie op Franse tomatenmarkt"

Het Franse TerreAzur, dochter van POMONA, presenteert Locabelle: een tomaat die uitsluitend in Frankrijk geteeld wordt. In april 2017 werden op twee bedrijven de eerste planten in de volle grond geplant en deze zomer zal de tomaat haar landelijke debuut maken. Locabelle werd ontwikkeld om tegemoet te komen aan de wensen van consumenten die op zoek zijn naar een smakelijk lokaal product. Gérard Roué, productmanager: "De afgelopen vier jaar heeft er op de Franse markt veel vernieuwing plaatsgevonden op het gebied van gekleurde, geribbelde tomaten, zoals de geribbelde zwarte en ananastomaat. Deze tomaten zijn echter vrij duur. Locabelle zal daarentegen voor een zeer schappelijk prijs op de markt aangeboden worden."

Het ras Locabelle wordt door 21 telers verspreid over alle Franse regio's geteeld. Gérard: "De tomaten worden dichtbij de consumenten geteeld met een maximale afstand van 150 kilometer. Hierdoor kunnen de tomaten geplukt worden wanneer ze perfect rijp zijn en is ook de transittijd korter. De tomaten worden zo kort mogelijk in de koelopslag bewaard, wat erg belangrijk is voor het behoud van de smaak."

De naam Locabelle werd niet zomaar gekozen. 'Loca' staat voor de lokale herkomst, de Franse regio's en het vakmanschap van de Partners van TerreAzur. 'Belle' staat voor het uiterlijk, de textuur en de licht ribbelige, ronde vorm van deze tomaat, waardoor deze een authentieke uitstraling heeft."


Lucas Mounnier, teler in Maillane

De tomatenmarkt is moeilijk dit jaar. "Het koude weer in april heeft een nadelig effect op zowel de productie als afzet gehad. Ondertussen zijn de temperaturen opgelopen maar het weer loopt per regio sterk uiteen. In Bretagne is het bijvoorbeeld prima weer en zijn de volumes groot, terwijl de slechte weersomstandigheden in het zuiden zorgen voor een lage consumptie. Sinds een dag of twee à drie hebben we met zeer lage prijzen te maken. Het is opvallend dat residu-vrije tomaten wel voor redelijke prijzen verkocht worden."
 

 
Voor de ontwikkeling van het ras Locabelle werkte TerreAzursamen met het National Institute of Agronomic Research (INRA). "Uit de INRA Monfavet collectie genetische hulpbronnen, werden 60 kruisingen gemaakt om tot dit nieuwe ras te komen, dat gekozen werd vanwege de goede prestaties voor de volle grondteelt, smaak en omdat deze tomaat geplukt kan worden wanneer hij optimaal rijp is."



Voor meer informatie:
TerreAzur
Groupe Pomona
3 avenue du Docteur Ténine 
CS 80038 
92184 Antony cedex
552 044 992 RCS Nanterre


Publicatiedatum: