Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaanse startup verbetert verticale teelt

Overdekte teelt is niet echt nieuw. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het gebruik van teeltkassen. Een in New York gevestigd bedrijf tilt echter het concept van overdekte teelt naar een hoger niveau. De vorig jaar opgerichte startup Bowery begon met zijn concept voor verticale overdekte teelt door een aantal opslagplaatsen in stadsgebieden over te nemen en deze aan te passen tot een ideale faciliteit voor teelt binnenshuis. 

Bowery noemt zichzelf een modern teeltbedrijf en is trots op het feit dat op elk onderdeel van het teeltproces controle wordt uitgeoefend. Deze controle loopt van de voeding van de planten tot hoeveel licht elke plant krijgt door middel van een geavanceerd LED-systeem. Al deze controle loopt door middel van eigen gepatenteerde software. 

"Bowery heeft zich vanuit teelt door middel van kassen ontwikkeld tot een concept waarin elk aspect van de omgeving van de plant onder controle wordt gehouden," zegt Irving Fain van Bowery. "In de opslagplaatsen zijn geen ramen. Alles wordt intern gecontroleerd. Daarnaast gebruiken we elke kubieke meter aan ruimte door de planten verticaal van de vloer tot aan het plafond op te stapelen. Daardoor zijn we 100 keer zoveel efficiënter in het gebruik van beschikbare ruimte dan bij conventionele teelt. We gebruiken 95% minder water en maken totaal geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen."


Van links naar rechts: Medeoprichters Irving Fain, Brian Falther en David Golden

Het risico van E-coli
Onlangs werd de markt voor romaine bladsla getroffen door een E-coli uitbraak, waarbij een persoon is overleden en enkel tientallen anderen in ziekenhuizen moesten worden opgenomen. Volgens Fain is indoorteelt zoals bij Bowery hét antwoord op meer controle op ziektes en bacteriën. Compleet beheer van de gehele omgeving van de planten geeft hier alle mogelijkheden voor.

"De mogelijkheid om heel precies een teeltklimaat te creëren, is slechts het begin," legt Fain uit. "We weten precies wat nodig is om onze groente te telen van de voeding tot aan het water. En omdat we een compleet afgesloten omgeving hebben, is het risico op mogelijk verontreinigde lucht of vochtigheid drastisch geminimaliseerd. Daarbij hanteren wij zo ongeveer de strengste standaarden voor voedselveiligheid die in de sector te vinden zijn. Niet alleen kunnen we elk detail van het traject van het zaad tot aan de winkel traceren, maar zijn we zelfs volledig in bezit van dit traject."

"Zowel consumenten als retailers zoeken naar duurzaam geteelde en biologische producten. De nadruk op voedselveiligheid is voor veel mensen belangrijk. Onze overdekte teeltmethode is de beste manier om hieraan tegemoet te komen."


Het brein achter de operatie
De beschikking over een goede infrastructuur is een ding, maar deze infrastructuur daadwerkelijk goed gebruiken is nog iets heel anders. Bowery heeft onder de naam BoweryOS een eigen softwarepakket ontwikkeld, die in feite dienst doet als het brein achter de hele operatie. Het systeem is zo ontwikkeld dat het teeltbedrijf zo onafhankelijk mogelijk werkt. Automatisering speelt hierbij een sleutelrol. Alles van het toepassen van het juiste lichtspectrum tot het visueel controleren van de planten is geautomatiseerd.

"BoweryOS is een gepatenteerd systeem dat we specifiek hebben ontwikkeld voor de teeltmethode," legt Fain uit. "Het systeem houdt continu de planten in de gaten en verzamelt miljoenen statistieken van elk aspect van de plant. We hebben zelfs iets wat we 'plant vision' noemen. Er zijn camera's opgesteld die continu foto's van de planten maken. Met al deze informatie kunnen we voorspellen hoe de plant zich op elk moment ontwikkelt. Vervolgens kunnen we de planten naar behoren verzorgen. De omgeving wordt daardoor constant geoptimaliseerd. Deze optimalisatie gebeurt automatisch en wordt gecontroleerd door het systeem."

Focus op bladgroente
Op dit moment houdt Bowery zich voornamelijk bezig met de commerciële teelt van bladgroentes en kruiden. Het bedrijf heeft met verschillende rassen geëxperimenteerd. In theorie kan elke groenten- of fruitsoort door middel van indoor teelt worden geproduceerd. De enige beperkende factor komt neer op kosten.



"We hebben meer dan 100 soorten aan AGF geteeld, maar onze huidige focus ligt bij bladgroentes en kruiden," zegt Fain. "We hebben op dit moment zes verschillende producten, waaronder Bowery Blend-mix, boerenkool-mix, botersla, rucola en basilicum. Voor groothandelaren hebben we ook een aanbod van andere bladgroentes, zoals wasabi-rucola, bok choy en mosterdblad. Dit leveren we onder andere aan restaurants waar we mee samenwerken, zoals Tom Colicchio's Craft and Temple Court. We zoeken voortdurend naar manieren om in dit assortiment uit te breiden."

Nieuwe locatie in de zomer
Bowery gaat binnenkort een nieuwe locatie openen. Het nieuwe teeltbedrijf komt te staan in Kearny, New Jersey en zal de capaciteit krijgen om 30 keer zoveel volume te telen dan met de huidige locatie. Er worden met de nieuwe faciliteiten meer dan 100 verschillende soorten bladgroentes en kruiden geteeld, zodat tegemoet kan worden gekomen aan de groeiende vraag bij retailpartners als Whole Foods en Foragers. Zodoende wordt er meer ondersteuning verleend aan uitbreiding binnen de retailsector. Volgens Fain wordt de nieuwe locatie het grootste en het meest technologisch geavanceerde teeltbedrijf ter wereld. Bowery kan hierdoor zijn schaal uitbreiden en nieuwe producten lanceren.

"De nieuwe faciliteit begint in deze zomer met het leveren aan retailers," zegt Fain. "Omdat de nieuwe locatie ons de mogelijkheid geeft om meer rassen te telen, brengen we binnenkort nieuwe producten op de markt. De hoge mate van automatisering zorgt ervoor dat we minder kosten maken en dus beter kunnen concurreren op prijzen. Onze groente is net zo duur of misschien goedkoper dan biologische AGF. Op het gebied van LED-efficiëntie en duurzame energie wordt de technologie steeds beter. Zodoende zullen energiekosten steeds lager worden. Het bedrijfsmodel dat we hebben gecreëerd kan op schaal worden aangepast en is overal toe te passen. Het is ons doel om faciliteiten voor verticale teelt in elke stad in de VS op te zetten en om ons concept over de hele wereld te verspreiden." 

Voor meer informatie:
Bowery Farming
Publicatiedatum: