Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse aardbeientelers stoppen met vollegrondsteelt

Er wordt steeds meer zachtfruit geconsumeerd en geteeld. Een van de belangrijkste factoren in de tuinbouw, water, is echter een extra punt van zorg bij het telen van aardbeien, wat vaak in de volle grond plaatsvindt. En het is met name een populair gewas in waterschaarstegebieden zoals Californië en het zuidwesten van Spanje. In combinatie met het teruglopende aantal mogelijkheden voor bodemsanering staat de sector voor grote uitdagingen. Steeds meer telers kiezen als oplossing voor hydrocultuur, vooral omdat succes bijna gegarandeerd is dankzij de voorradige ervaring en kennis.





Spanje ontdekt kokossubstraat
De provincie Huelva ligt in het meest zuidwestelijke deel van Spanje. Dertig jaar geleden had niemand hier ooit van irrigatiesystemen gehoord. Dat veranderde allemaal toen Carmelo del Toro zich hier in 1989 vestigde en uitgroeide tot een deskundige op het gebied van volledig geautomatiseerde irrigatiesystemen. Zijn zoon Miguel del Toro Peters vertelt ons meer over de marktontwikkelingen: "Hier in Spanje worden de regels met betrekking tot waterbehoud elk jaar strenger. Dat is een grote uitdaging voor de telers."

Substraten
Naast de ontwikkeling van geautomatiseerde irrigatiesystemen introduceerde het bedrijf Famidan in 1996 ook het proces voor het telen van aardbeien op substraten in Spanje. Sindsdien is het telen van aardbeien en ook frambozen sterk toegenomen en de systemen van Famidan zijn hier grotendeels verantwoordelijk voor.

Miguel: "Tegenwoordig worden er op grote schaal kokossubstraten gebruikt. Telers zijn het recent ook begonnen te gebruiken voor het telen van blauwe bessen. We zijn momenteel dus volop bezig met experimenten in dit kader. Hiervoor gebruiken we de dubbellaagse growbag van Dutch Plantin. We waren zo enthousiast over dit product voor aardbeien dat we Dutch Plantin hebben gevraagd om ook een growbag te ontwikkelen die speciaal is ontworpen voor blauwe bessen."



Blauwe bessen
De dubbellaagse growbag is enkele jaren geleden ontwikkeld. Het onderscheidt zich door de bovenlaag groffe kokosgruis (voor snelle en perfecte horizontale beworteling) en een onderlaag van kokoschips (voor een uniforme en gemakkelijke afwatering). Wim Roosen van Dutch Plantin legt uit hoe een speciale mix voor de bosbessen werd ontwikkeld. "Hydrocultuur is een oplossing voor zachtfruittelers in deze regio's en onze producten zijn een oplossing voor hydrocultuurtelers, dus we zien een toename in de vraag naar onze kokosproducten maar ook naar kennis over de hydrocultuurteelt. We helpen telers niet alleen met speciale producten voor hun gewas, maar ook met de kennis die we hebben opgedaan over deze onderwerpen."



Steile hellingen
Zijn er andere uitdagingen in Spanje vergeleken met Nederland als het gaat om het kweken van zachtfruit? Miguel is er zeker van. "De hellingen zijn hier nogal steil, wat het risico met zich meebrengt dat de lager gelegen planten verdrinken terwijl de hoger liggende planten uitdrogen. Een precisie-irrigatiesysteem is dus nodig voor optimale groei van de wortels van de bosbessenplant en van de plant zelf."

Famidan ziet hoe telers al uitstekende resultaten behalen met hun systemen en gaat verder met de ontwikkeling ervan. "Onze computersystemen zijn allemaal maatwerkoplossingen. Geavanceerde sensorbewaking regelt het irrigatieproces en de exacte hoeveelheid water die elke plant ontvangt, ongeacht waar deze wordt geplant."

Sensoren
Miguel gelooft dat deze sensoren de belangrijkste innovatie zijn op het gebied van irrigatie. "Ze meten continu de vochtigheid van de grond, in de potten en in de substraten en regelen de volledig geautomatiseerde irrigatiesystemen. Dit stelt ons in staat om een optimaal vraaggestuurd irrigatieproces te garanderen, zodat elke plant precies krijgt wat hij nodig heeft, ongeacht of hij op de bodem van de vallei of op de top van de heuvel is geplant. Tegelijkertijd helpt het systeem verspilling van water en meststoffen tegen te gaan en voorkomt het lekkage hiervan naar beneden. De jaarlijks steeds strengere regels met betrekking tot waterverbruik in Spanje vormen een grote uitdaging voor kwekers. We zijn er echter van overtuigd dat deze combinatie van substraten en een volledig geautomatiseerd irrigatiesysteem ons in staat zal stellen aan deze veranderende milieueisen te voldoen."

Voor meer informatie 
Dutch Plantin
Wim Roosen
T: +91-422 25 62 501 
T: +31-492 74 75 60 
info@dutchplantin.com
www.dutchplantin.com
Publicatiedatum: