Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom telen op kokos?

Tholen - In het buitenland is het telen op kokos eigenlijk al jaren gemeengoed. Voornaamste reden is dat er buiten Nederland geen hergebruik van steenwol mogelijk is en dat het afvoeren van de steenwol niet bepaald goedkoop is. Bovendien zijn er in de vruchtgroenten afnemers die het waarderen als hun product op plantaardig substraat geteeld wordt en dat een 'afvalproduct' van kokosnoten gebruikt wordt voor de productie van groenten. Maar, hoe zit het eigenlijk met de teelt? Wim van Wingerden praat ons bij.



Uniformiteit
Bij het gebruik van kokos als substraat is het belangrijk dat de matten allemaal dezelfde samenstelling hebben. Ook is het vochtgehalte van de kokosmat van groot belang voor de sturing van de teelt. "Vaak wordt er gesproken over 70/30 of 60/40 mix. Afhankelijk van de mixpercentages ontvangt de teler drogere of nattere matten", vertelt Wim. Botanicoir echter werkt sinds enkele jaren niet meer met deze getallen. "We maken wel duidelijk welke mix de teler kan krijgen met daarbij het gewenste vochtgehalte in de matten. De kweker ontvangt een duidelijke beschrijving uit welke deeltjes de kokosmat bestaat. Afhankelijk van de grootte van de deeltjes en met welke percentages deze gebruikt worden, krijgt de teler de beste mat voor zijn teelt." 


Wassen en bufferen
Ook van belang is dat de kokos goed gewassen wordt. Gebeurt dit niet op de juiste manier zal er teveel natrium en chloor achterblijven in matten. Ook is het mogelijk dat de kokos gebufferd wordt. "Dit betekent dat met gebruik van kalksalpeter de kokosdeeltjes nog minder van deze elementen bevatten. Hierdoor zal bij aanvang het drainwater aanzienlijk schoner zijn en bijna direct geschikt voor hergebruik", vertelt Wim. 

Generatiever
Voor veel teelten is er in een groot deel van het jaar een generatieve sturing nodig van de teelt. Hiervoor is er een kokosmix ontwikkeld onder de naam Dry XD, laat Wim zien. "Deze mat heeft een mooie open structuur waarbij het watergehalte (in % van het matvolume) rond de 46 % is. De ervaringen met deze mat laten zien dat de stuurbaarheid aanzienlijk beter is en dat de extra hoeveelheid zuurstof leidt tot een betere wortelontwikkeling met meer haarwortels. " 

Belangrijk blijft ook dat de kokos zo min mogelijk te fijne deeltjes mogen bevatten. "Hierdoor blijft het materiaal gedurende het gehele seizoen aanzienlijk stabieler in watergehalte." 

Wim beslut: "Uit veel kwekerservaringen is duidelijk geworden dat er geen teelttechnische nadelen zijn bij het telen op kokos. Uit diverse proeven en telersregistratie blijkt dat er geen enkel productieverschil is tussen kokos en andere substraten." 

Voor meer informatie, vragen of opmerkingen: 
Wim van Wingerden
Botanicoir Holland
Telefoon: 06-51042740