Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter van der Knaap, WLTM:

"Keuze voor nieuwbouw of ombouw afhankelijk van teelt"

Tholen - WLTM is makelaar voor onder andere de glastuinbouwsector. Peter van der Knaap, WLTM, is de laatste 1,5 jaar vooral druk met de aankoop van Westlandse bedrijven en kavels tuinland. Dat past volledig in de doelen die het ontwikkelingsbedrijf HOT nastreeft. Peter: "Veel opstallen worden in het kader van de herstructurering gesloopt en / of gereconstrueerd en zullen vervolgens als nieuwe tuinbouwkavel weer op de markt worden gebracht."

Grote glasgroentenbedrijven wijken vaak uit naar de 'buitengebieden', o.a. Wieringermeer, Primaviera, Terneuzen, Sirjansland e.d. vanwege de aanwezigheid van voldoende uitbreidingsmogelijkheden om echt grootschalig te worden en de aanwezigheid van goede voorzieningen. Dit alles in combinatie met een kostprijs waarvoor zij nog in staat zijn hun product te kunnen telen.



Maar ook in het Westland en Oostland worden kavels gekocht voor nieuwbouw. Bedrijven zullen altijd de afweging maken of ze uit de voeten kunnen met een bestaand bedrijf of dat nieuwbouw meer in rede ligt. Dit wordt met name ingegeven door de aard van het bedrijf en inrichting. Als voorbeeld zal een potorchideƫenbedrijf (heel specifiek ingericht) er eerder voor kiezen om nieuw te bouwen dan een bestaand bedrijf te kopen en dat aan te passen en geschikt te maken voor de gewenste teelt. Peter: "In sommige tuinbouwgebieden zie je soms dat telers niet meer kunnen uitbreiden. Het grote voordeel van uitbreiding door de aankoop van een bestaand bedrijf is dat de teler, afhankelijk van de inrichting van de kas, met niet al te veel aanpassingen direct aan de slag kan. Soms is het voor bedrijven voordelig om te blijven in een glastuinbouwconcentratiegebied. Afzet en toeleveranciers zijn dichtbij en kennisuitwisseling is gemakkelijk. Met name sierteelt- en potplantenbedrijven die veel daghandel hebben, voelen er niet veel voor om hun gebied te verlaten en ergens anders een nieuwe bedrijfslocatie te bouwen. Deze bedrijven zijn vaak, voor hun afnemers en toeleveranciers, afhankelijk van het tuinbouwgebied waarin ze zitten."

Als bedrijven gaan uitbreiden, doen ze dat omdat ze mogelijkheden zien om hun afzet te vergroten, merkt Peter. Een gezonde ontwikkeling, vindt hij. Als je weet dat je je producten kunt afzetten, heb je een goede aanleiding om zo'n stap te gaan zetten.

Voor meer informatie:
WLTM
Hoefweg 205 B
2665 LB Bleiswijk
T: 088-4111888
E: pvdknaap@wltm.nl
www.wltm.nl