Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agro Energy:

"Zomerseizoen start met lagere energieprijzen"

In een korte handelsweek door het lange paasweekeinde gebeurde er toch nog wel wat op de energiemarkten. De mededelingen van Minister Wiebes over de toekomst van de Groningse gasproductie hadden weinig effect en waren blijkbaar al ingeprijsd.

In het lopende gasjaar (oktober 2017-oktober 2018) gebeurt er nog niets. Daarna wordt de productie stapsgewijs verlaagd tot maximaal 12 miljard m3 in 2022 en tot 0 in 2030. Maatregelen om dit op te vangen zijn de uitbreiding van de stikstoffabriek in Zuidbroek (extra conversiecapaciteit voor 7 miljard m3 HoogCalorisch-importgas), verplichte omschakeling naar HoogCalorisch-gas voor 200 industriële afnemers (totaal ca. 4,5 miljard m3) en minder export naar Duitsland, Frankrijk en België met 2 miljard m3/jaar. De kortere termijn TTF-gasprijzen daalden hierdoor, geholpen door goede weersvooruitzichten en meer LNG-gasaanvoer .

De op-en-neer gaande prijsbewegingen van steenkool en CO2-emissierechten zorgden voor een gemengd beeld bij de OTC-elektraprijzen. De olieprijs ging omlaag, maar het effect daarvan op de langere termijn TTF-gasprijzen was beperkt. De APX-prijzen daalden; er was minder vraag en meer duurzame productie.

Onbalans was in de eerste helft van week 14 geregeld laag, bijvoorbeeld op dinsdag 3 april door het wegvallen van export naar Engeland door problemen met de BritNed kabel.



Korte termijn
Met het lange paasweekeinde voor de boeg steeg de daggasprijs eind week 13 nog licht. Door de weersverandering met de oplopende temperaturen en meer wind, ging het daarna weer omlaag. Ook de prijs voor de frontmaanden daalde iets. TTF-gas voor kwartaal 3 blijft met 17,5-18,0 ect/m³ stevig geprijsd door de verwachte extra vraag voor de gasopslagen en het Noorse onderhoudsseizoen wat eind mei weer start.

De APX-prijzen daalden door milder weer en meer wind. Ook in de landen om ons heen waren de prijzen lager. De peakprijzen daalden naar gemiddeld 41 euro/MWh en de offpeakprijzen naar 35 euro/MWh. De onbalansprijzen hadden begin deze week geregeld pieken omlaag door overcapaciteit en waren gemiddeld ook lager dan de APX.

De WKK-dagsparkspread daalde naar 11 euro/MWh door de lagere APX-peakprijzen. De kwartaalsparkspreads Q4 18 en Q1 19 handhaafden zich rond de 25 resp. 23 euro/MWh.

Lange termijn
Met de lange termijnprijzen gas en elektra gebeurde per saldo niet veel. TTF-gas neigde omlaag door de lagere olieprijs. Die stond 2 weken geleden door spanningen tussen de VS en Iran nog op 70 dollar, maar zakte terug naar 67 dollar/vat. De OTC-elektraprijzen bewogen licht op en neer, vooral door de CO2-rechten. De steenkoolprijs steeg 1 dollar naar ruim 76 dollar/ton, zonder echte reden, want de Europese voorraden zijn goed.

De WKK-sparkspread 2019 daalde licht met de OTC-peakprijs mee en is net onder de 19 euro/MWh. De clean sparkspread 2019 van gascentrales handhaafde zich tussen de 5 en 5,5 euro/MWh. De clean darkspread 2019 daalde onder de 9 euro/MWh door de duurdere steenkool.

Visie
De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we van onzeker naar stabiel. Kans op lichte daling is het grootst als de vraag afneemt door wisselvallig weer met temperaturen rond normaal en meer wind.

Voor de APX- en onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van onzeker naar stabiel. Door mild weer met meer wind en zon is de kans op daling wel groter dan die op stijging. De weekforward voor week 15 is 41 euro/MWh en daarmee iets lager dan die van deze week.

Voor de lange termijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas wijzigen we de marktverwachting van onzeker naar stabiel. Het Groningen besluit heeft niet tot grote prijsbewegingen geleid. Toekomstige gasvraag neemt af door omschakeling naar duurzaam, en meer import (Rusland en LNG) compenseert de lagere Groningse productie. De stijging van de CO2-prijs vlakt af en steenkool beweegt rond de 75 dollar/ton.

Voor meer informatie:
AgroEnergy
info@agro-energy.nl
www.agro-energy.nl
Publicatiedatum: