Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Hongaarse kas met kunstlicht

Het Hongaarse Veresi Paradicsom breidt dit jaar met 3 hectare uit. Het bedrijf begon drie jaar geleden met 3,5 hectare. In de nieuwe teeltkas die dit jaar wordt gebouwd wordt belichting va Philips geïnstalleerd. Daarmee wordt Veresi Paradicsom de eerste Hongaarse teler met een aanbod dat het hele jaarrond doorloopt. "Over het algemeen lopen zowel de Hongaarse groentensector als die van Centraal-Europa achter op West-Europa. De capaciteiten voor kunstlicht in teeltkassen is in deze regio beperkt," zegt eigenaar Zsolt Markus.


Martin Van Zeijl van Bom Group en Zsolt Markus. Bom Group is verantwoordelijk voor de bouw van de teeltkas.



Zsolt teelt voornamelijk specialiteiten zoals Marzano-tomaten, trostomaten en erg kleine cherrytomaten. Hij levert direct aan retailers. "De prijzen voor basisproducten zijn niet zo goed. Door specialiteitsproducten te telen en goed te investeren in marketing en commerciële activiteiten kun je gezondere prijzen verkrijgen. Bij onze prijzen volgens we echter de Europese markt, omdat Hongarije niet echt als een onafhankelijke markt geldt." De klanten van Zsolt importeren ook vanuit Spanje en Nederland. "De lokale markt is in deze regio niet zo sterk. Het is een kleine markt."



Voor Hongaarse telers geldt de zomer als het lastigste seizoen. "Vorig jaar hadden we in de zomer vijf weken lang een gemiddelde temperatuur van meer dan 25 °C. Vooral 's nachts was het te warm. We konden de planten niet af laten koelen."



"We maken nog geen gebruik van een koelsysteem, maar we overwegen wel om dit te installeren. In de koudere maanden maken we gebruik van thermaal water om de teeltkast te verwarmen. Onze bedrijfsvoering is zodoende erg milieuvriendelijk. We hebben bijna geen CO2-uitstoot."

De aanbouw van de nieuwe teeltkas is inmiddels begonnen en zal met september worden afgerond. Het bouwproject is in handen van de Nederlandse Bom Group.

Voor meer informatie:
Veresi Paradicsom
+36 28 200 051
info@gardeninvest.hu
www.gardeninvest.hu

Publicatiedatum: