Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bouw 20 ha kas gestart:

Tomaten telen op afvalgas in Kazachstan

Tholen - In Kazachstan zijn de bouwwerkzaamheden gestart van een 20 hectare grote Ultra-Clima kas. "Dit jaar wordt de eerste vijf hectare gebouwd met daarnaast een plantenkwekerij", vertelt Dirk Aleven van FoodVentures. "De komende jaren gaan we naar de 20 hectare." Dirk is net terug uit Aktobe waar hij de eerste trucks met bouwmaterialen zag arriveren.



Energie uit afval
De energie voor de kas wordt opgewekt uit gas dat als afvalproduct overblijft bij de productie van olie. Er wordt door de overheid naar alternatieven gezocht om dat gas te gebruiken. Lokaal, want ver kan het gas niet worden getransporteerd. Dat biedt kansen voor de tuinbouw. Twee warmte-krachtkoppelingen worden gebouwd om het gas om te zetten naar warmte en elektra voor de kas.
 




Focus op lokale productie
In Kazachstan wordt de focus steeds meer verlegd naar lokale productie. Tot nu toe rijden vrachtwagens vanuit West-Europa en Turkije af en aan om het land te voorzien van groenten en fruit. Toch is Kazachstan ook uitermate geschikt om lokaal groenten te telen. Het is er wel koud maar ook erg zonnig en het gas is er goedkoop. De tuinbouw zit sinds drie jaar in de lift. Naast productie voor de lokale markt liggen er ook kansen in de export van groenten naar omringende landen zoals Rusland.
 
De wens voor lokale productie ligt er wel maar het blijft een uitdaging. "Er wordt heel erg gedacht vanuit de technologie. Er worden kassen verkocht met de belofte hoeveel product het gaat opleveren. Echt goede oogsten leveren deze kassen echter niet op. Het ontbreekt er aan teeltkennis om er een succes van te maken."
 
Een groot avontuur
Dirk kan inmiddels uit ervaring spreken. Food Ventures zette eerder projecten op in Oekraïne en Georgië. "Ook hebben we in Aktobe al een bedrijf van acht hectare in beheer. Twee Nederlandse telers, Dick de Jong en Mikel Honders, zijn daar bezig om hun kennis over te dragen.


Dirk Aleven en Dick de Jong poseerden in 2015 met sla uit een hydrocultuurkas in Georgië.

"Een groot avontuur. Niets is vanzelfsprekend. Bij alle zaken die je aanschaft, moet je vraagtekens zetten." Uit die ervaringen heeft Dirk lering getrokken. "Wat in Georgië al een stuk beter ging dan in Oekraïne is dat we niet te groot begonnen zijn. Het is belangrijk om eerst een team op te leiden voordat je gaat opschalen. Dan staat je organisatie en kunnen je afnemers rekenen op de kwaliteit die je biedt. De lay-out voor de 20 hectare ligt al wel klaar. Zo weten we waar we naartoe werken."
 

Over enkele jaren moet dit realiteit zijn.

Voor het werven van het personeel is er ook een plan. "We beginnen met een forse Nederlandse bezetting. Verder willen we onszelf ook gaan promoten bij de agrarische universiteit in de buurt van de stad." Dirk verwacht dat hij na drie maanden kan inschatten welke werknemers geschikt zijn voor het werk in de kas. Die krijgen dan een betere beloning en verdere opleiding om hun teeltkennis te vergroten. "Uiteindelijk is het doel om meer te doen met minder maar goed opgeleide en goed betaalde werknemers."
 
"De financiering vereist een heel andere aanpak. In Nederland zijn we gewend gebruik te kunnen maken van een langlopend kapitaal. In het buitenland kennen ze ten eerste de tuinbouw vaak niet en langlopend is in de meeste gevallen vijf tot zeven jaar. Terwijl dat voor de tuinbouw niet lang is. We werken daarom met een fonds zodat we met een groot eigen vermogen kunnen starten."
 
Fatsoenlijke tomaten
De kas wordt door KUBO gebouwd en moet straks jaarlijks 16.000 ton tomaten opleveren. "Met Rijk Zwaan zijn we aan het kijken welke rassen we gaan telen. Momenteel ligt er vrijwel alleen Merlice in de schappen. Dat is qua smaak niet bepaald een uitblinker. Wij willen een fatsoenlijke trostomaat kunnen leveren. Als de tuinbouwsector zich verder gaat ontwikkelen, zal er ook aandacht komen voor smaak, kwaliteit en voedselveiligheid van de producten. Met Rijk Zwaan en de Kazachstaanse supermarkten zijn we aan het bekijken welke producten we gaan aanbieden."

Voor meer informatie:
Food Ventures
Dirk Aleven