Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blush, van Ecoculture Biosciences

Oplossing voor vlekkerige rijping tomaat

Ecoculture Biosciences uit Almeria is leider in de ontwikkeling van specifieke oplossingen voor processen van abiotische stress die zich voordoen bij gewassen. Het bedrijf heeft een oplossing voor het probleem van vlekkerige rijping ('blotchy ripening') van tomaten. Door middel van de toepassing van een van hun producten, dat molybdeen combineert met borium en de vorming van abscisinezuur verbetert, kan de rendabiliteit van de teelt toenemen.


Vlekkerige tomaten zonder Blush

Het vlekkerig rijpen is een fysiologische aandoening van de tomaat die bestaat uit een onregelmatige rijping van de vrucht met een gebrek aan uniformiteit. Het komt voor in alle variëteiten, teeltperiodes en grondsoorten. De symptomen kunnen verschillen in hevigheid en verward worden met de symptomen die veroorzaakt worden door het mozaïekvirus (TMV) of Botrytis. Over het algemeen bestaan de symptomen uit de aanwezigheid van groen tot donkergrijze of geel tot lichtrode plekken en kleine vlekjes van verschillende kleur op de rode tomaat (lichtrood, geel, groenachtig grijs). De symptomen komen vooral voor op het bovenste deel van de tomaat en geven een uitstraling van onregelmatige rijping. Het kan ook voorkomen aan de binnenkant. Het probleem wordt pas zichtbaar in een late fase van de teelt, vanaf het begin van de rijping (de kleurverandering) en daarna.

Veel voorkomende oorzaken voor deze vlekkerige rijping zijn: een overmatige bemesting met stikstof, een hoog elektrisch geleidingsvermogen, een kaliumtekort, een slechte opname van calcium en borium, een verkeerde manier van snoeien, variaties in temperatuur en licht tijdens de rijping en een relatief hoge vochtigheid van lucht en bodem.


Met Blush behandelde tomaten.

Zodra de synthese van lycopeen begint, wordt abscisinezuur (ABA) een belangrijke regulator. In het middel 'Blush', van Ecoculture, zit molybdeen, een belangrijk element in de vorming van ABA. Dit fungeert als een belangrijke cofactor in de synthese van carotenoïden en vormt een structureel deel van het enzym oxidase, dat het aldehyde van abscisinezuur omzet in het hormoon ABA. Ook bevat het middel borium, dat de vorming van suikers in de vrucht bevordert, waardoor de Brix-waarde toeneemt.

Blush wordt toegepast in een dosering van 2ml/liter kweekvloeistof en vermindert de vlekkerige rijping, waardoor de rendabiliteit voor de teler stijgt. De beste resultaten worden verkregen in combinatie met twee andere middelen. Het ene middel is XStress, dat de negatieve gevolgen van bepaalde stress verzacht en gebruikt wordt in een dosering van 1,5 ml/liter. Het andere middel is NHDeltaK en maakt de opname van kalium mogelijk zonder dat dit ten koste gaat van de opname van calcium en magnesium. Dit middel wordt gebruikt in een dosering van 5 ml/l. Het proces moet over periodes van zeven tot tien dagen herhaald worden, om de tomaat, die zich nog aan het ontwikkelen is, te beschermen.


Voor meer informatie:
Tito Sánchez Núñez
Tlf: +34 625 487 454
[email protected]

Publicatiedatum: