Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Status quo: een jaar op de Großmarkt München

Net als een jaar geleden zit Peter Hein in zijn kantoor in hal 2 van de Großmarkt München. De stand van de 'Bayerische Pilzbörse' lijkt nauwelijks veranderd. Kistjes met champignons en oesterzwammen staan opgestapeld op het verkoopoppervlak. Ook de gezichten zijn hetzelfde gebleven. Net zoals een jaar geleden werken hier meer dan twintig medewerkers van zes nationaliteiten. Wat is er dus gebeurd tijdens het afgelopen jaar op de Großmarkt in het stadsdeel Sendling?

"Helaas is er nog niet al te veel veranderd", beschrijft Peter Hein de status quo. "Natuurlijk was het een belangrijk signaal voor onze handelaren dat de standplaats hier in stadsdeel Sendling behouden blijft. Voor onze toekomstplanning zijn echter nog te veel vragen onbeantwoord: Wanneer komt er een nieuwe groothandelshal? Hoe staat het met de geplande investeerder? Zullen de huurprijzen betaalbaar zijn voor onze handelaren?" Uit logistieke en hygiënische redenen willen veel handelaren nieuwbouw. Ook wat betreft de geluidsoverlast, die de omwonenden rondom de Großmarkt treft, moet er een oplossing gevonden worden. "Voor ons op de Großmarkt is het belangrijk dat we al om 3 uur 's nachts met het werk kunnen beginnen. Onze klanten halen de producten in de vroege ochtenduren af. Dan moeten we alles paraat hebben", legt Peter uit.



Er komt een mail binnen op Peters computer. Onderwerp: nieuwe regelingen. "Ik heb het bericht nog niet helemaal precies doorgelezen, maar er staat in dat er van 22 tot 6 uur geen vrachtwagenverkeer mag zijn", vat de 53-jarige samen. Een dergelijke regeling gaat moeilijk samen met de workflow die er al 100 jaar is op de Großmarkt München. De medewerkers van de Bayerische Pilzbörse werken in ploegendienst: de eerste ploeg begint om 2 uur 's nachts, de tweede om 6 uur 's morgens. Wekelijks verkopen Peter en zijn team 200 ton producten. In haar assortiment heeft de Bayerische Pilzbörse paddenstoelen en kiemgroenten. De paddenstoelen komen uit de meest uiteenlopende landen ter wereld: van geselecteerde leveranciers uit Polen, Hongarije, Frankrijk, Korea en Italië – maar ook van lokale producten uit Bayern aangezien de Bayerische Pilzbörse zakelijk verbonden is aan Bayern Champignon in Pöttmes. De kiemgroenten worden uit de buurt van München aan de Bayerische Pilzbörse geleverd.

Al toen hij 20 jaar was, begon Peters carrière om champignons te draaien. Tegenwoordig is hij directeur van de Bayerische Pilzbörse en reeds meer dan 30 jaar op de Großmarkt vertegenwoordigd. "We leven hier. We gaan hier eten. We komen in de ochtend en gaan in de namiddag. Dat is ons leven. Hier zijn we als een familie", beschrijft de geleerde champignonteler zijn dagelijks leven. Op de Großmarkt vindt hij vooral het familiaire en de flair die de plaats heeft leuk. "Het samenwerken, het snelle werken en de directe manier van doen zijn binnen deze muren bijzonder. Hier wordt niet om de hete brij heen gedraaid", zegt Peter op zijn open manier.

Sinds bijna een jaar is het standplaatsinitiatief 'Großmarkt in Sendling. Jetzt.' actief. Het portretteert onder andere regelmatig handelaren om de politiek en de samenleving attent te maken op de betekenis van de Großmarkt in Sendling en in het bijzonder op het bestaan hier, de mensen en hun persoonlijkheden. Nu is de stad München aan de beurt: in het voorjaar van dit jaar moet de aanbesteding voor de nieuwbouw van de Großmarkt plaatsvinden. "Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat met de Großmarkt", zegt Peter. Net als veel handelaren op de Großmarkt in München ontbreekt het de directeur aan planzekerheid: "Ik noem de Großmarkt in Sendling graag gekscherend een never ending story. Maar ik hoop zeer dat de nieuwe hal binnenkort gebouwd wordt want daar wachten we allemaal op."

Wilt u het standplaatsinitiatief 'Großmarkt in Sendling. Jetzt.' ondersteunen? Klik dan hier.

Voor verdere informatie:
Standortinitiative "Großmarkt in Sendling. Jetzt."
Schäftlarnstr.10
Postfach 75 09 0
81339 München,
Tel. 089/74 11 80 – 56
Fax 089/74 11 80 – 58
E-mail: info@grossmarkt-sendling.de
Web: grossmarkt-sendling.de
Publicatiedatum: