Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kas uit 1905 officieel geopend na restauratie

Afgelopen week is op Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck de v.d. Hoeven-kas uit 1905 na restauratie officieel geopend. Vanaf de bouw in 1905 worden hierin Frankenthaler druiven geteeld. Sommige onderstammen zijn nog uit deze periode. De v.d. Hoeven-kas heeft een speciale betekenis voor Sonnehoeck. De kas was een huwelijksgeschenk van Helena Johanna van der Hoeven voor Klaas van Leeuwen, die in 1905 huwde met Helena Johanna Catharina van der Hoeven. Het was de eerste tweezijdige kas op de tuin. Dit model maakt geen gebruik meer van een oude druivenmuur. Op Sonnehoeck stonden in 1905 al wel een aantal muurkassen.



In september 2017 werd een begin gemaakt met de restauratie, welke mogelijk is gemaakt door de financiële steun van sponsoren en de hulp van vrijwilligers. Eerst werden alle 74 druivenbomen afgezaagd tot ongeveer een halve meter boven de grond. Vervolgens zijn alle onderdelen van de kas aangepakt. In 2018 zullen er bijna geen druiven groeien. Het duurt 5 à 6 jaar voordat de productie helemaal is hersteld. De openingshandeling werd verricht door Burgemeester Mevrouw Agnes van Ardenne- van der Hoeven. De burgemeester plaatste, met behulp van een achterneefje van Geo van Leeuwen, een windvaan op de nok van de kas.



Met de opening van de gerestaureerde kas werd eveneens het startsein gegeven voor het nieuwe bezoekseizoen. Sonnehoeck is de enige druivenkwekerij in Nederland met een Rijksmonumentenstatus waar alles nog in originele staat te bezichtigen is en waar de tafeldruiven nog op traditionele wijze geteeld worden. Sonnehoeck is iedere werkdag, op afspraak, te bezoeken met groepen van minimaal 10 personen, behalve op zondag.

Voor meer informatie:
Druivenkwekerij Sonnehoeck
Hollewatering 26
2295 LW Kwintsheul
www.sonnehoeck.nl