Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beschermde geografische aanduiding (BGA) voor 'Beelitzer Spargel'

De Europese Commissie heeft afgelopen week de 'Beelitzer Spargel' opgenomen in de lijst van beschermde Europese producten. De geliefde witte en groene asperges die rondom de stad Beelitz in de Duitse deelstaat Brandenburg geteeld worden, mogen daarmee voortaan het EU-keurmerk 'beschermde geografische aanduiding (BGA)' dragen.

Het keurmerk garandeert de kwaliteit van een hoogwaardig landbouwproduct en zorgt voor bescherming tegen misbruik en imitatie van de productbenaming. Daarmee is een betere verkoop mogelijk. Tegelijkertijd moet het de consumenten over de bijzondere kenmerken van het product informeren.

Het keurmerk staat voor de nauwe binding van een product met het herkomstgebied: minstens één van de productiestadia – teelt, verwerking of vervaardiging - moet in het herkomstgebied plaatsvinden.

Goede groeiomstandigheden door de zanderige grond en het continentale klimaat maken de teelt van een eigen product mogelijk dat zich door een evenwichtige smaak zonder bitterheid onderscheid. De 'Beelitzer Spargel' hebben een lange traditie, die begon bij glasmeester en akkerbouwer Karl Friedrich Wilhelm Herrmann, die in 1861 in Beelitz de eerste asperges op de akker plantte. De eerste 'Beelitzer Spargel' werden vanaf 1870 in grote hoeveelheden verkocht. Sindsdien hebben asperges zich ontwikkeld tot de belangrijkste groentensoort in Brandenburg.

 
Publicatiedatum: