Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vragen omtrent plotselinge prijsstijgingen ten gevolge van weersomstandigheden

Door de winteromstandigheden in veel groententeeltgebieden zijn er omgekeerde kansen ontstaan. Californië, Arizona en delen van Mexico beleefden een meer dan gemiddeld zachte winter, waardoor de oogsten stegen. Hierdoor nam het aanbod toe en daalden de prijzen. Nu lijkt het er echter op dat het aanbod afneemt en prijzen weer aan het stijgen zijn. 

Sommige leveranciers zijn er echter niet van overtuigd dat alle prijsstelling correct is en stellen vragen of telers soms misbruik maken van de situatie. "In de afgelopen weken hebben we gezien dat sommige groenten extreem goedkoop waren en de volgende dag ineens een recordhoogte bereikten," zei Paul Manfre van Top Katz in New York. "Uit de geschiedenis blijkt echter dat telers soms het slechte nieuws overdrijven. Ze zeggen dat er vorst is geweest, dat de helft van hun oogst verloren is, of zelfs de hele oogst, enz. Het is een bekend verhaal."

Gevolgen normaal gesproken langzaam voelbaar
Het grootste probleem is dat de prijzen praktisch binnen een dag gestegen zijn. Volgens Manfre zou er vanwege de eerdere overproductie nog voldoende in bewaring moeten zijn, waarom een zo plotselinge prijsstijging niet perse nodig is. De gevolgen van weersomstandigheden laten zich gewoonlijk pas met twee weken gelden in de markt en dan is het nog afhankelijk van in welk stadium het gewas zich bevindt. 



"Meestal kennen we pas na twee weken het werkelijke verhaal," zei Manfre. "Het kan nog veel weken langer duren afhankelijk van of het weer zich laat gelden tijdens de oogst of tijdens de bloei bijvoorbeeld. En het is een markt van vraag en aanbod, dus kunstmatig hoge prijzen komen altijd vanzelf naar beneden."

Manfre voegt toe dat prijzen hooghouden zonder date r een markt bestaat voor dat prijsniveau ertoe kan leiden dat de prijzen helemaal instorten. Dit zou beter gestuurd kunnen worden. "AGF is een handel en mensen moeten geld verdienen," zei hij. "Mensen zullen echter enkel geld verliezen wanneer ze prijzen voor te lang hoog houden, omdat uiteindelijk de vraag stagneert en de prijzen dalen. Een geregelde daling levert iedereen meer op en de vraag zal dan aanhouden. Telers verdienen nog steeds geld en consumenten hoeven niet voor hoge prijzen gesteld te worden."

Produce items off the boiler for now
Enkele van de producten die duur waren zijn nu begonnen te dalen. Veel van deze producten zijn echter al in overgangsfase, met het seizoen op punt van afsluiten of beginnen. Ongetwijfeld zal het tempo eruit gaan. "Pompoenen en komkommers hebben een hoogtepunt gekend en beginnen nu te dalen," observeerde Manfre. "Komkommers gingen eigenlijk al wat langzamer, maar het koude weer heeft het enkel erger gemaakt. Roma tomaten zijn nog steeds hoog geprijsd en we verwachten dat dit voortduurt tot Florida haar voorjaarsoogst begint. Deze is vertraagd vanwege kouder weer, maar eenmaal begonnen, zullen de prijzen dalen."


Voor meer informatie:
Paul Manfre
Top Katz, LLC
Tel: +1 (718) 861-1933