Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Armenië: ontwikkelingsbank financiert uitbreiding kas

De Asian Development Bank (ADB) heeft een leenovereenkomst van $32 miljoen (bijna €25 miljoen) getekend met Spayka Limited Liability Company (Spayka), een voedingsproducent en -exporteur in Armenië om de kas van het bedrijf uit te breiden. 

De overeenkomst is getekend door Shane Rosenthal, de directeur van ADB in Armenië, en Davit Ghazaryan, de algemeen directeur van Spayka, tijdens een bijeenkomst in Yerevan.

"De landbouw speelt een grote rol in de economie in Armenië en is verantwoordelijk voor 16% van het 's lands bruto nationaal product (BNP), en een kwart van de export. Bovendien zijn een derde van de arbeiders in Armenië werkzaam in de landbouwsector," vertelt Shane Rozenthal. "We hebben er vertrouwen in dat onze samenwerking met Spayka de nodige drijfkracht biedt om de Armeense agrarische sector te versterken en de uitstekende versproducten aan de rest van de wereld te introduceren." 

Het project zal Spayka's werkzaamheden helpen uitbreiden, vooral in de tuinbouw en het management van de leveringsketen, dankzij de ontwikkeling van 30 hectare aan kassen. Deze kassen zullen uitgerust zijn met een klimaat gecontroleerde omgeving, die uitgerust zijn met druppelsystemen voor de productie van tomaten en paprika's voor de export, vooral naar Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Dit is in lijn met het doel van de overheid om de productiviteit van de Armeense agrarische sector te verhogen.

"De lening van ADB is van essentieel belang voor Spayka's ontwikkelingsstrategie. De moderne, klimaatbestendige nieuwe technologische oplossingen zullen voor het eerst in deze regio gebruikt worden, waardoor energie en water bespaard worden," zegt Ghazaryan. 

Als de bouw klaar is zal de jaarlijkse productie van tomaten en paprika's van de kassen respectievelijk rond de 10 miljoen en 2 miljoen kg liggen. Het project zal ook bijdragen aan het doel van de overheid om meer banen te creëren. De verwachting is dat dankzij het project ongeveer 275 fulltime banen worden gecreëerd. 

Spayka, opgericht in 2001, is de Armeense leidende voedselproducent, verwerker, exporteur en logistiek bedrijf met een leveringsketen die zich uitbreidt naar Rusland, de Gemenebest van Onafhankelijke Staten en delen van Europa. Het bedrijf, dat zich ook bezig houdt met de handel in versproducten, de productie van conserven, zuivelproductie, de productie van verpakkingen en services voor voertuigen, heeft op dit moment 1173 mensen in dienst. Hiervan is 60% vrouw. Daarnaast koopt het bedrijf producten in bij ongeveer 5000 telers in de regio. 

ADB, dat gevestigd is in Manilla, richt zich op het verminderen van armoede in Azië en de grote Oceaan door middel van economische en duurzame groei en regionale integratie. Het bedrijf is opgericht in 1966 en is het bezit van 67 leden, waarvan 48 uit de regio. 

Voor meer informatie:
Publicatiedatum: