Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spaanse seizoen onderweg

"Komkommerprijzen dalen, tomaat blijft stabiel'"

Het Spaanse tomatenseizoen is onderweg met, op dit moment, grote hoeveelheden en lichtelijk aangepaste prijzen. Hoewel de komkommer in de afgelopen weken hoge en stabiele prijzen had, is er een ineenstorting geweest in de afgelopen dagen naarmate de hoeveelheden toenamen en de temperatuur steeg. Binnen een week viel de prijs in de veilingen van 1 euro per kilo naar gemiddeld 59 cent.

"In oktober en november, toen er kleinere hoeveelheden komkommers waren dan het voorgaande jaar, hadden we geen overschotproblemen. De verkoop verliep relatief soepel en de prijzen waren goed en stabiel", legt de exporteur uit.

Met betrekking tot de kwaliteit, zegt Stephan dat die tot op heden zeer goed geweest is, met nauwelijks klachten. "Dit jaar hebben we later geplant, zodat we in oktober zijn begonnen met de verkoop met vanaf het begin een goede kleur".

Hoewel de prijzen gedaald zijn, is de hoeveelheid komkommer in Spanje niet erg groot volgens de exporteur. Alles wijst erop dat Nederland later zal aankomen met grote hoeveelheden, want op dit moment zijn er, sinds januari, alleen komkommers die met kunstmatige verlichting geproduceerd zijn.

Afzet van tomaat stabieler
"De afzet van tomaten is goed en stabieler dan vorig jaar. Het heeft meer geregend, we hebben meer bewolkte dagen gehad en over het algemeen lagere temperaturen met uitzondering van de laatste weken van januari. Dit heeft gezorgd voor stabielere hoeveelheden, wat de planning van de afzet vergemakkelijkt", legt Stephan van Marrewijk, van de commerciële afdeling van Vicasol, uit.

De exporteur spreekt van een grotere concurrentie op het gebied van trostomaten. Dit komt door de groeiende aanwezigheid van met kunstmatige verlichting gekweekte tomaten uit Nederland. Voor de pruimtomaat, de specialiteit van deze coöperatie in Almería, is er op het moment geen tastbare Nederlandse concurrentie. Daarnaast voegt hij toe: "Terwijl er wel sprake is van de aanwezigheid van producten uit Oost-Europese landen als Roemenië, Bulgarije en Hongarije, hebben we dit jaar minder concurrentie vanuit Turkije. Turkije exporteert op dit moment meer naar de Russische markt".

Publicatiedatum: