Lans oogst tomaten uit 100% LED-belichte kas

Sinds de introductie van de ClimaLED3 op de HortiContact in 2017 is Qwestland continu in ontwikkeling geweest. Bij tomatenkwekerij Lans zijn de eerste tomaten geoogst die volgens het bedrijf afkomstig zijn uit de grootste 100% LED-belichte kas van Europa.Eind 2017 heeft tomatenkweker Lans 3 hectare kas in Rilland-Bath laten voorzien van het ClimaLED3 systeem van Qwestland. En met succes: op de Horticontact is de tomaat te proeven in de Demokwekerij-straat

Energie- en kostenbesparend
"De ClimaLED3 is een efficiƫnt en productieverhogend systeem dat bestaat uit een dimbare LED-lichtbron en een afzonderlijk regelbare ventilator", leggen de ontwikkelaars uit. "Door het efficiƫnte belichting- en klimaatsysteem krijgt het gewas precies waar het behoefte aan heeft en neemt de productie aanzienlijk toe. "Dat heeft zijn vruchten afgeworpen bij Lans, de tomatenkweker die energiebesparing hoog in het vaandel heeft staan. Leo van der Lans van tomatenkwekerij Lans: "LED-belichting moet ons sowieso een energiebesparing opleveren van zowel elektra als warmte. Je hoopt ook op een verhoging van de productie, maar het draait in eerste instantie om de energiebesparing."

Volgens Qwestland loopt die energiebesparing op tot 40% en wordt gelijktijdig de productie aanzienlijk verhoogt. "De lichtonderschepping is erg laag en dankzij het daglichtspectrum is de groei beter. Je kunt meer en directer sturen op het klimaat en verlaagt zo de schimmel- en ziektedruk."

HortiContact
Het systeem, dat tot stand gekomen is door inzichten vanuit de natuurkunde, wordt op 20, 21 en 22 februari voor de tweede keer aan de buitenwereld getoond tijdens de HortiContact beurs in stand nummer 393 in de Demokwekerij-straat. Ook kan in de stand de onder 100% LED gegroeide tomaat geproefd worden.

Voor meer informatie:
Qwestland
www.qwestland.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven