Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Amsterdamse start-up GROWx

Vertical farming, LED en de smaak van microgroenten

Een grote klimaatcel met eindeloze rijen microgroenten, die verlicht worden door lichtroze of wit licht en 24 uur per dag werkt om heerlijke microgroenten aan toprestaurants in Amsterdam te leveren. GROWx is een van Europa's meest bekende vertical farms en de meer dan 20 microgroenten worden bij de top 10 restaurants in Amsterdam geserveerd. Op dit moment kweekt GROWx alleen microgroenten en enkel in Amsterdam geleverd. De ambitie van de oprichters van GROWx is om de teelt in stedelijke gebieden opnieuw uit te vinden. 'Deze revolutie kan niet snel genoeg gebeuren', zegt de directeur en medeoprichter van GROWx, John Apesos. 
 


Deze hightech, futuristisch uitziende omgeving is hoe de teelt van de toekomst eruit kan zien. Toch, als het om de consumenten en koks gaat, zijn smaak en versheid het meest belangrijk. De microgroenten gaan in een tijdsbestek van slechts uren van het teeltbedrijf naar het bord en volgens Apesos houdt dit de smaak zo intens. Onder de variëteiten valt alles van simpele erwtenkiemen tot de meer exotische soorten als borage cress. 

 

De GROWx vertical farm is volledig uitgerust met Valoya's LED groeilampen. Het primaire spectrum dat gebruikt wordt is de AP673L, welke geoptimaliseerd is voor de vegetatieve fase van de plantontwikkeling. Dit betekent dat de planten die onder dit licht geteeld worden snel biomassa opbouwen (stelen en grote, dikke bladeren), terwijl de bloei uitgesteld of zelfs helemaal voorkomen wordt. Hierdoor is het ideaal om te gebruiken bij microgroenten of bladgroenten in het algemeen. In een onderzoek van de universiteit Wageningen en de Democritus universiteit boost het AP673L spectrum de ontwikkeling van cichorei-, rozemarijn- en cafeïnezuur en andere fenolische verbindingen, waardoor de planten smaakvoller zijn en meer voedingsstoffen hebben. Het andere spectrum is NS1, een replica van het zonlicht spectrum dat goed is voor de gehele groeicyclus. Beide spectrums zijn gepatenteerd met een hoge CRI (Color Rendering Index) waarde, wat betekent dat planten en andere objecten natuurlijk lijken onder de lampen en hun kleuren hetzelfde zijn als onder natuurlijk zonlicht. 



1 F. Bantis et al.(2016) Kunstmatige LED verlichting bevordert groeikenmerken en de totale fenolische samenstelling van Ocimum basilicum, maar is variabel succesvol bij transplantatie, Scientia Horticulturae 198 (2016) 277–283

Voor meer informatie:

Valoya Oy, Finland
Tel: +358 10 2350300
Email: sales@valoya.com
Web: www.valoya.com
Facebook: www.facebook.com/valoyafi/
Twitter: twitter.com/valoya
Publicatiedatum: