Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rijk Zwaan lanceert reeks aan rucolarassen

Vanaf 2018 voegt Rijk Zwaan een reeks rucolarassen toe aan het assortiment onder het label Rocketeerz. Op de Open Field Days in Cartagena, Spanje van 12 tot 17 februari 2018 presenteert het groentenveredelingsbedrijf de eerste drie innovatieve, ziekteresistente rassen die klanten naar eigen zeggen oogstzekerheid bieden.
 
Naar dat soort rassen is grote vraag bij klanten, vertelt Mark Charlesworth, crop coördinator bij Rijk Zwaan. "De markt voor deze babyleaf groeit, omdat het product perfect past in de conveniencetrend. Consumenten houden bovendien van de pittige, nootachtige smaak. Terwijl de rucolamarkt groeit, bleef de ontwikkeling van nieuwe rassen achter." Deze markt is al jaren in handen van Italiaanse bedrijven, het land waar rucola zijn oorsprong vindt. Vernieuwing had geen prioriteit. Rijk Zwaan wil daar met Rocketeerz verandering in brengen.
 
Zowel wilde als gecultiveerde typen
"De rassen onder het label Rocketeerz hebben stuk voor stuk een goede kiemkracht, uitgebreide meeldauwresistentie, een betere houdbaarheid en een langer teeltseizoen. Daarmee zet het groenteveredelingsbedrijf in op een breed en betrouwbaar assortiment voor telers wereldwijd."



Frank Roelofs, crop manager rucola: "Wij ontwikkelen wilde én gecultiveerde typen, die een verschillende oorsprong hebben. Wilde typen van de diplotaxis-familie zijn het meest ingesneden en smaken het pittigst. In Europa is dat type gebruikelijk. De gecultiveerde rucola heet Eruca. Die is ronder van blad en milder van smaak. In Zuid-Amerika is dit de standaard. Wij streven ernaar in beide typen rucola noviteiten te bieden. Met toegevoegde waarde voor de markt."
 
Drie rassen beschikbaar
Vanaf 2018 zijn de eerste drie rassen beschikbaar. Op de eerste plaats zijn dat Sinope RZ en Themisto RZ. "Dit zijn wilde, ingesneden typen met een goede smaak en uitgebreide resistenties. Ook in de wintermaanden zijn deze in tunnels te telen in gematigde klimaten. Daarmee komen we tegemoet aan de wens van telers", licht Charlesworth toe.



Op de tweede plaats biedt het zaadbedrijf het ras Sparkle RZ, "zoals de naam doet vermoeden een schitterend en tegelijkertijd innovatief ras." Roelofs: "Het ras is een eruca-type. Het heeft de typische smaak van rucola, maar de vorm van een spinazieblad. Het ras onderscheidt zich daarmee zichtbaar van andere rucolarassen." De drie rassen zijn uitgebreid getest bij telers en in samenwerking met groenteverwerkende bedrijven.
 
Rasnamen
Bij deze drie blijft het zeker niet. Volgens Frank Roelofs en Mark Charlesworth kunnen ketenpartners de komende jaren onder het label Rocketeerz meer onderscheidende rassen verwachten. Een naam die symbool staat voor de enthousiaste zoektocht naar vernieuwing.


"Alle rasnamen zullen verwijzen naar ons heelal, net als Sparkle RZ. Met dit programma zoekt Rijk Zwaan zoekt de ruimte op, letterlijk en figuurlijk."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com


 
Publicatiedatum: