Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse telers luiden noodklok over komkommerprijzen

De prijzen van komkommers, courgettes en aubergines zijn in een vrije val geraakt. Dat zeggen een aantal Siciliaanse tuinbouwondernemers.


Boven: de groep tuinbouwondernemers die melding maken van te lage prijzen

Tot de feestdagen leken de zaken voor de ondernemers goed te gaan met uitzondering van de komkommer. De prijs hiervan is het hele seizoen laag gebleven terwijl ander producten voor een goede prijs konden worden verkocht. De tomaat bijvoorbeeld had een prijs van meer dan €2,- per kilo.


Foto boven: komkommers voor €0,20 per kilo

Veel kleine ondernemers kunnen hun hoofd niet meer boven water houden. "We kunnen niet meer doorgaan op deze manier. De beplanting kost ons €5,- per vierkante meter en met de lage komkommerprijs lijden we een verlies van €3,50 per vierkante meter," zegt ondernemer Rosario Rinaudo.

Video-interview met Siciliaanse landbouwondernemers.



Ook de groene courgette en aubergine hebben worden voor minder dan de productieprijs verkocht. De reden van de prijsdaling heeft vele oorzaken en het lijkt een begin van en structurele crisis in de sector. Volgens de ondernemers zijn onder meer de productiekosten te hoog en is er een gebrek aan goede en gestroomlijnde organisatie.


Boven: prijzen in de supermarkt, datum 13/01/2018.

Een andere variabele is het klimaat; hoe kouder de winter, hoe hoger de prijzen. Ten slotte is er nog een zekere overvloed op de markt, die als gevolg van de wet van vraag en aanbod tot prijsdalingen lijdt.


Boven: Courgetteprijs in de supermarkt, datum
13/01/2018.

"We begrijpen alle redenen die hebben gezorgd voor de prijsdaling, maar dit lost onze problemen niet op, zeker niet voor de gene die zicht hebben toegelegd op op komkommers en courgettes. Onze woede stijgt gezien de kloof tussen de productieprijs en de verkoopprijs en we vinden dit niet alleen onrechtvaardig voor ons, maar zeker ook voor de consument," zegt Rinaudo.


Boven komkommerprijs in de supermarkt, datum 13/01/2018.
Publicatiedatum: