Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Later planten in Berkel en Rodenrijs door stormschade

Tholen - Maar liefst zeshonderd ruiten bleken er stuk bij TVA Growers in Berkel en Rodenrijs nadat een windhoos het bedrijf vorige week te grazen nam - en dat terwijl de nieuwe planten deze week de kas in zouden gaan. Toch is Ferry Adegeest weer optimistisch. "Geen menselijk leed, nog geen planten in de kas en hopelijk zijn we 23 januari weer groen. Het had erger kunnen zijn." 

TVA Growers wordt gerund door broers Ferry en Marcel Adegeest. Om 4 uur 's nachts, in de nacht van dinsdag op woensdag vorige week, werd de vestiging in Berkel en Rodenrijs getroffen door een windhoos. "Eigenlijk was al direct duidelijk dat het foute boel was", vertelt Ferry. Na een inventarisatie bleek het ene blok (2 ha) niet veel schade te hebben opgelopen, maar het naastgelegen blok (1,5 hectare) was met 600 kapotte ruiten goed stuk. 

In de buurt zijn meer kassen getroffen - meer dan tien, wordt er geschat. Het niveau van beschadiging verschilt enorm: waar een paar kwekerijen slechts kampen met enkele kapotte ramen, zijn er ook complete gevels uit kwekerijen geslagen. 

Planten uitgesteld
De jonge planten zouden bij TVA eigenlijk deze week geleverd worden. De ene kas is daarom razendsnel gerepareerd en met een kleine vertraging is die inmiddels weer groen. "Gelukkig waren we een van de eerste, dus om 7 uur was het glas en waren de mensen geregeld. Het voordeel is natuurlijk dat het een relatief kleine locatie is." De planten voor de andere kas blijven tot de 22e bij de plantenkwekerij staan. "Het zal een flinke klus worden, maar we gaan het zien. Ze zijn verder uitgezet, er zijn stokken bijgezet en ze zijn geringd. We moeten het gaan beleven." 

Ferry is inmiddels weer behoorlijk rustig onder de situatie. "Ik was op vakantie toen het gebeurde en bij de de eerste beelden schrik je enorm - maar nu prijzen we ons gelukkig dat er geen menselijk leed is en dat de reparatie snel opgepakt is. We zullen er door het jaar heen nog wel narigheid van hebben, maar het had veel erger kunnen zijn. Of nou ja, ik hoop dat we er aan het einde van het jaar nog zo over denken..." 

Tunnelkas aan gort
De storm van vorige week heeft ook op Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk schade aangericht. Bioteler Luuk Schouten plaatste de onderstaande foto op Twitter en gaf daarbij aan dat takken gaatjes in het plastic van de tunnelkas hebben geboord.



De grote tak op de foto (met daarnaast een deel van de tunnelkas in beeld) is afkomstig uit een restant van een sparrenbos op het terrein, zo geeft Luuk aan. "Heel vroeger werden hier ook kerstbomen verkocht. Een restant daarvan staat er nog. Dit bos past niet in het landschap en we willen het gaan omvormen tot een soort voedselbos. We willen er onder meer fruitbomen aan gaan planten, vroeg bloeiende wilgen, evenals lindebomen en notenbomen", aldus Luuk. 

Verder valt de schade erg mee, vertelt hij. "Gelukkig maar, want het ging flink tekeer. Er zijn bij ons wat takken door het plastic van de tunnelkas gegaan. Dit zorgt momenteel dus voor wat extra beluchting. We gaan er snel mee aan de slag om deze gaten te dichten." Beluchting is toch al een lastig aspect aan teelt in de tunnelkas, meent hij. "Onze tunnelkas van 6 meter breed en 20 meter lang en heeft geen 'nok-beluchting'. Wanneer het heel warm is kunnen we de folie aan de zijkanten omhoog trekken en de deur open zetten, maar aan de nok is geen beluchtingsmogelijkheid."

Vanmorgen was Luuk druk in de weer met het oogsten van veldsla. Ook de winterpostelein uit de vollegrond is eerder deze week geoogst. "Dit is een heel ander product dan winterpostelein uit de kas. De bladeren zijn veel kleiner, maar steviger." Luuk omschrijft deze specifieke oogst als een precisiewerk. "Ik heb 2,8 kilo voor De Korenmaat in Zeist geoogst en ben daar dus wel even druk mee geweest." Net voor de Kerst is de laatste boerenkool en palmkool geoogst. "Nu ben ik weer druk met het bestellen van plantgoed en het treffen van verdere voorbereidingen voor het komende seizoen." 

Voor meer informatie:

Luuk Schouten
Tuinderij Eyckenstein

Dorpsweg 264 achter
3738 CN Maartensdijk
06-44545537
contact@landgoedgroenten.nl
www.landgoedgroenten.nl
Publicatiedatum: