Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Guy de Meyer, Demargro:

“Zacht weer zorgt voor te lage prijzen wintergroenten”

Tholen - Nog nergens in Europa is het echt koud. Dit zorgt voor lage prijzen op de wintergroentemarkt. Guy de Meyer, Demargro: "Alles hangt af van het weer. De komende tien dagen wordt het in België en de omliggende landen ook nog niet echt koud, dus waarschijnlijk houden de lage prijzen nog wel even aan."

Prei
"Vorige week lag de prijs voor prei hoog: tussen de €0,60 en €0,70. Dit kwam voornamelijk door de vele aanbiedingen na nieuwjaar. Inmiddels is de prijs gezakt naar €0,33. Omdat het nog nergens in Europa echt hard gevroren heeft, is er in bijna alle landen genoeg prei uit eigen productie beschikbaar. Er is hierdoor weinig vraag naar het Belgisch product. Vorig jaar rond deze tijd lag de preiprijs rond de euro."



Kool
"Bij kool zien we hetzelfde gebeuren als bij prei. Alle soorten zijn een stuk goedkoper dan normaal is voor deze tijd van het jaar. Witte, rode en savooiekolen gaan voor €0,30 tot €0,40 per stuk weg. Normaal is dit €0,80. Door het zachte weer beschadigt er weinig van de oogst en is er veel te veel kool op de markt. Het weer zorgt er ook nog eens voor een lage afname. Bij de meeste mensen komt kool pas op het menu als het kouder wordt."

Lage marges
"De lage prijzen zijn slecht nieuws voor zowel producenten als de handel. Er is nergens marge mogelijk. Knolselderijen zouden op dit moment voor €0,50 per stuk verkocht moeten worden, maar de huidige prijs ligt tussen de €0,10 en €0,15. Wortelen zijn ook nog altijd goedkoop. €0,18 per kilo in plaats van €0,20 tot €0,25."

Voor meer informatie:
Demargro