Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten telen in een Chinese Muurkas in Nederland en in China

Op de proefaccommodatie van Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw in Bleiswijk is onlangs een Chinese muurkas in gebruik genomen. Chinese muurkassen zijn onverwarmde kassen waarin met een minimale klimaatregeling wordt geteeld. In China staat een miljoen hectare van dit type kas, dus er is alle reden om ook voor deze low-tech kassen onderzoek naar verbeteringsmogelijkheden te doen.

Na de goed verlopen komkommerteelt in het afgelopen voorjaar is eind augustus een tomatenteelt in deze kas gestart. En tegelijkertijd met de start in Bleiswijk is er ook een tomatenteelt in Shouguang, China gestart. Shouguang is een grote stad in de tuinbouwprovincie Shandong.

De gewassen in de beide kassen wordt gevolgd door medewerkers van Delphy, een Nederlands voorlichtings- en consultancybedrijf met hoofdvestiging Bleiswijk, en kantoren in het buitenland, waaronder China.

De wekelijkse gegevens over gewasontwikkeling en productie worden door Wageningen University & Research verwerkt en zo kunnen we een vergelijking maken tussen wat er hier in Bleiswijk en daar in Shouguang gebeurt.

Beide teelten lopen tot eind januari zodat de kas, traditiegetrouw, voor Chinees Nieuwjaar weer leeg zal staan om eind februari een nieuwe teelt te kunnen starten. Er is dus nog een maandje te gaan, maar nu al is duidelijk dat er in China forse verbeteringen in de productie kunnen worden gerealiseerd door een zorgvuldigere planning van de teelt (zaaimoment, plantmoment en gewasverzorging) en door de toepassing van wit, in plaats van zwart, bodem-afdek folie.

Het is mooi dat dit soort verbeteringsopties als resultaat naar boven komen omdat dit de reden was waarom WUR, Delphy, Ludvig Svensson, Hoogendoorn en Ridder-Hortimax zijn gaan samenwerken als Partners in International Business in de Chinese markt. Samen worden vernieuwingen gerealiseerd voor de low-tech tuinbouw, naast het werk wat al wordt gedaan voor de high-tech kassen. Het project wordt ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

Bron: Wageningen University & Research
Publicatiedatum: