Belichte teelt wint meer en meer terrein

Tholen - Het areaal belichte teelt groeit enorm, zowel in Nederland als internationaal. Door gewassen te belichten zijn telers verzekerd van een continue productie en kunnen zij ook buiten het seizoen leveren. Daniela Damoiseaux van Philips Lighting, één van de grootste groeilampleveranciers: "Belichten met LED maakt de teelt voorspelbaar. Je kunt betere afspraken maken met afnemers en een goede kwaliteit waarborgen. Ook zorgt LED voor een hogere productie en dus voor meer komkommers of tomaten." 


Sla afkomstig uit de belichte teelt (Philips Lighting)

Als een komeet
Paul van Dijck is Crop Sales Manager Komkommer bij Enza Zaden. Paul: "In Nederland wordt dit jaar een toename van 25 hectare belichte komkommerteelt verwacht. Dat zijn ongeveer vijf telers. Zij werken vooral met SON-T belichting. De meeste belichte teelt zit van oudsher in Scandinavië. Met name in Finland groeit het areaal belichte teelt erg hard, maar ook in Frankrijk en Engeland worden nu proeven gedaan, in dit geval met LED. In Rusland en Oekraïne groeit het areaal belichte teelt al helemaal als een komeet. Afgelopen jaar is er daar 200 hectare bijgekomen en dan hebben we het alleen nog maar over komkommers. Deze landen willen graag zelfvoorzienend zijn. De overheid stimuleert telers daarom om te investeren in moderne en grote bedrijven. Dat zorgt voor aantrekkelijke prijzen."


Een belichte komkommerkas (Paul van Dijck)

Toename wereldwijd
Belichte teelt wordt steeds meer een wereldwijd fenomeen. Daniela: "We zien dat er al veel met LED wordt geteeld in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. Dit breidt nu ook uit naar Duitsland, Frankrijk, Rusland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Zelfs in China en Japan krijgt belichte teelt langzaamaan voet aan de grond." 

Aubergines
Voorheen werden vooral tomaten belicht geteeld. Nu komen daar steeds meer gewassen bij. Komkommer, sla en aardbei zijn bekende voorbeelden. Vorige maand leverde teeltbedrijf Purple Pride uit Dinteloord voor het eerst Nederlandse aubergines uit de winterteelt. Het bedrijf verwacht dit seizoen in totaal 100 ton te oogsten. Telers van sierteelt, basilicum en andere kruiden kiezen er ook steeds vaker voor om te investeren in belichting.

LED en SON-T
Traditioneel gezien worden gewassen belicht met SON-T-lampen. Inmiddels wordt ook LED-verlichting volop ingezet voor de belichte teelt. Daniela: "De afgelopen jaren heeft de verkoop van LED een vlucht genomen. Nog jaarlijks zien we een stijging. LED-belichting is energiezuiniger, produceert in tegenstelling tot SON-T-lampen geen warmte en maakt daarmee het klimaat beter stuurbaar. Met LED kun je de planten exact de kleur licht geven die het nodig heeft voor de optimale fotosynthese."


Komkommers, eveneens uit de belichte teelt (Philips Lighting)

Spanje
Normaal wordt de Nederlandse markt in het winterseizoen bijna volledig overgenomen door Spanje, maar dankzij belichte teelt zijn er nu ook binnenlandse producten beschikbaar. Harm-Jan Eikelenboom van The Greenery is hier positief over. "We merken dat Nederlandse producten hoog staan aangeschreven bij onze klanten. Belichte teelt maakt het voor telers mogelijk om jaarrond aan deze vraag te kunnen voldoen. We willen hen zo veel mogelijk verzekeren van een goede afzet en dus koppelen we telers en afnemers het liefst van tevoren aan elkaar." Paul bevestigt hoe belangrijk het is dat telers al voor het winterseizoen afspraken maken met afnemers over productie, kwaliteit en prijs. "Anders heb je misschien toch last van de Spaanse concurrentie. Je moet heel goed doorrekenen of het de investering waard is."

High tech horticulture 
Als één van de wereldtrends die ten grondslag ligt aan het belichten van de teelt noemt Daniela de groeiende wereldbevolking. "Je ziet daarnaast dat duurzaamheid heel belangrijk wordt, net als zuinig omgaan met grondstoffen als water. High tech horticulture past in dit beeld. Door middel van LED-belichting kun je jaarrond tomaten en komkommers telen op eigen bodem. Er zijn dan veel minder food miles voor nodig om het eten te verplaatsen naar de plek waar het geconsumeerd wordt."


Vertical Farming in Japan met belichting van Philips Lighting

Voor meer informatie:
Philips Lighting

Enza Zaden

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.