Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export record voor Almería: € 2,5 mld.

Cajamar heeft, zoals zij dit ieder jaar aan het einde van het jaar doet, de onderzoeksresultaten van het tuinbouw seizoen 2016-2017 in Almería gepresenteerd. Hierbij waren er meer dan 200 ondernemers, onderzoekers en professionals uit de sector aanwezig. Tevens werd het document "Brexit en de voedingsmiddelensector: waar staan we en waar gaan we naartoe" gepresenteerd door Horacio González Alemán van het consultancy Thoffood. Brexit is een zeer relevant thema voor Almería gezien het feit dat de Britse markt een van de belangrijkste exportmarkten is van tuinbouwproducten uit Almería.

De president van Cajamar, Eduardo Baamonde, onderstreepte de uitdaging die er bestaat op het gebied van water, die natuurlijk niet alleen geldt voor Almería, maar voor heel Spanje. De intensieve tuinbouw gebruikt 30% van het water voor irrigatie en draagt voor 70% bij aan de toegevoegde landbouwwaarde.

Roberto García Torrente, Directeur Voedingsmiddelen en Innovatie bij Cajamar, gaf bij het bespreken van de exportcijfers van het seizoen 2016-2017 aan dat de totaalomzet 2,5 €mld betrof. De productie die bestemd is voor externe markten betreft 76% van de totaalproductie, waarbij de 5 grootste producenten goed zijn voor 40% van het totaalvolume. Tevens gaf Roberto aan dat de bedrijven uit Almería veel bereikt hebben op het gebied van biologische plaagbestrijding, traceerbaarheid, kwaliteitsborgingssystemen om zo de voedselveiligheid te garanderen.

Vanwege de kou in Europa dit jaar, waren er momenten tijdens het seizoen waarop Spanje de enige leverancier was van tuinbouwproducten. De gemiddelde vraag steeg hierdoor met 20,3% met een waardestijging van 17%. Hierbij ging het voornamelijk om de aubergine (0,71 €/kg, + 73,6% waardestijging), de komkommer (0,62 €/kg, + 45,8% waardestijging, d.w.z. +40% t.o.v. seizoen 2015-2016), de courgette (+ 34% prijsstijging en + 26,1% waardestijging) en de tomaat (0,64 €/k, +31,7%, d.w.z. +26,2% t.o.v. seizoen 2015-2016).

Bron: http://joseantonioarcos.es/2017/12/02/campana-agricola-almeria-cajamar-exportaciones/ via www.agroberichtenbuitenland.nl
Publicatiedatum: