Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Waterzuivering: "Doe het goed, voordat het moét"

De Nederlandse glastuinbouw is druk bezig om de nieuwe waterzuiveringsdoelstellingen te behalen. In de laatste weken van het jaar wordt er door veel dealers en installateurs dan ook hard gewerkt aan het op tijd in bedrijf stellen van de benodigde systemen. Ook bij HortiMaX gaan er iedere dag een groot aantal zuiveringsinstallaties de deur uit op weg naar tuinders die op 1 januari niet alleen willen, maar ook mo├ęten voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Door op tijd te handelen, pakken ze tevens een fiscaal voordeel mee in de vorm van de milieu investeringsaftrekregeling.Het afgelopen jaar is er in de gehele sector veel aandacht besteed aan de zuiveringsplicht in de vorm van voorlichting rondom wet- en regelgeving en er is hard gewerkt aan doelgerichte technische oplossingen. Het is goed om te zien dat de verantwoordelijkheid sectorbreed is opgepakt en veel tuinders als gevolg hiervan inmiddels bestendig zijn voor de toekomst. Nu de deadline van de algehele zuiveringsplicht nadert, wordt het ook voor de laatste tuinders belangrijk om hun wateruitstoot op orde te hebben.

Nul-emissie
Dit wordt ook benadrukt door Jerre de Blok, productmanager waterbehandeling bij Ridder-HortiMaX. Volgens hem beseffen veel tuinders gelukkig het belang van het op orde hebben van de waterzuivering op het bedrijf. Niet alleen om te voldoen aan de Europese kaderrichtlijn en kwaliteitseisen rondom de uitstoot van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater, maar ook met het oog op de toekomst. Uiteindelijk wil iedereen natuurlijk ook de beschikking blijven houden over een breed middelenpakket.

De Blok was onlangs te gast in een GreenTech paneldiscussie waarin de nieuwe zuiveringsplicht centraal stond. Samen met UV techniek leverancier Ton van Remmen en Theo Cuijpers van het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard werd het belang van het op orde hebben van de waterstromen behandeld. En waarom dat het juist in Nederland, een waterrijk land met veel tuinbouw, zo belangrijk is om hier op in te spelen? We hebben met z'n allen natuurlijk al veel zaken goed voor elkaar. De kwaliteit van het oppervlaktewater is al stukken beter dan in de jaren '90. Maar er zijn extra maatregelen nodig om de tussentijdse doelstellingen te behalen om uiteindelijk naar een nul-emissie in 2027 toe te komen.De juiste techniek
In de talkshow wordt besproken hoe Nederlandse tuinders in aanloop naar deze doelstelling vanaf 1 januari 2018 hun te lozen water kunnen ontdoen van 95% van de gewasbeschermingsmiddelen. Er zijn verschillende manieren en technieken. Voor ieder type teelt, gewas, schaalgrootte en situatie is er wel een oplossing die past binnen een bestaande bedrijfsvoering.

Een van de technieken om aan de strenge eisen van de nieuwe regelgeving te voldoen, is het zuiveren met behulp van een combinatie van UV licht en waterstofperoxide. De oxiderende werking van deze combinatie breekt de aanwezige gewasbeschermingsmiddelen in het water voor minimaal 95% af. De effectiviteit van deze behandeling was voor HortiMaX de aanleiding om het als uitgangspunt te gebruiken voor de ontwikkeling van hun CleanLite unit: een betaalbare, compacte zuiveringsinstallatie die eenvoudig inpasbaar is in elke situatie.BZG-certificaat
"De CleanLite units zijn geheel ontwikkeld in het kader van de algehele zuiveringsplicht. Hij is speciaal ontworpen om tuinbouw restwaterstromen te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen volgens de strenge eisen van de nieuwe regelgeving. De machine heeft dan ook de verplichte BZG-goedkeuring van de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw en hij voldoet aan de eisen voor de huidige MIA en Vamil investeringsaftrek."

En juist omdat het nog onzeker is of de genoemde fiscale regelingen ook in 2018 toe te passen zijn, wordt het aangeraden om op tijd een beslissing te nemen over de aanschaf van een installatie. De regeling geldt in ieder geval nog voor orders die in 2017 worden geplaatst. Dit kan een besparing opleveren op kosten die hoe dan gemaakt moeten worden.

Voor meer informatie:
www.cleanlite.nu
Publicatiedatum: