"Waterzuivering: "Doe het goed, voordat het moét"
Het afgelopen jaar is er in de gehele sector veel aandacht besteed aan de zuiveringsplicht in de vorm van voorlichting rondom wet- en regelgeving en er is hard gewerkt aan doelgerichte technische oplossingen. Het is goed om te zien dat de verantwoordelijkheid sectorbreed is opgepakt en veel tuinders als gevolg hiervan inmiddels bestendig zijn voor de toekomst. Nu de deadline van de algehele zuiveringsplicht nadert, wordt het ook voor de laatste tuinders belangrijk om hun wateruitstoot op orde te hebben.
Nul-emissie
Dit wordt ook benadrukt door Jerre de Blok, productmanager waterbehandeling bij Ridder-HortiMaX. Volgens hem beseffen veel tuinders gelukkig het belang van het op orde hebben van de waterzuivering op het bedrijf. Niet alleen om te voldoen aan de Europese kaderrichtlijn en kwaliteitseisen rondom de uitstoot van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater, maar ook met het oog op de toekomst. Uiteindelijk wil iedereen natuurlijk ook de beschikking blijven houden over een breed middelenpakket.
De Blok was onlangs te gast in een GreenTech paneldiscussie waarin de nieuwe zuiveringsplicht centraal stond. Samen met UV techniek leverancier Ton van Remmen en Theo Cuijpers van het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard werd het belang van het op orde hebben van de waterstromen behandeld. En waarom dat het juist in Nederland, een waterrijk land met veel tuinbouw, zo belangrijk is om hier op in te spelen? We hebben met z'n allen natuurlijk al veel zaken goed voor elkaar. De kwaliteit van het oppervlaktewater is al stukken beter dan in de jaren '90. Maar er zijn extra maatregelen nodig om de tussentijdse doelstellingen te behalen om uiteindelijk naar een nul-emissie in 2027 toe te komen.
De juiste techniek
In de talkshow wordt besproken hoe Nederlandse tuinders in aanloop naar deze doelstelling vanaf 1 januari 2018 hun te lozen water kunnen ontdoen van 95% van de gewasbeschermingsmiddelen. Er zijn verschillende manieren en technieken. Voor ieder type teelt, gewas, schaalgrootte en situatie is er wel een oplossing die past binnen een bestaande bedrijfsvoering.
Een van de technieken om aan de strenge eisen van de nieuwe regelgeving te voldoen, is het zuiveren met behulp van een combinatie van UV licht en waterstofperoxide. De oxiderende werking van deze combinatie breekt de aanwezige gewasbeschermingsmiddelen in het water voor minimaal 95% af. De effectiviteit van deze behandeling was voor HortiMaX de aanleiding om het als uitgangspunt te gebruiken voor de ontwikkeling van hun CleanLite unit: een betaalbare, compacte zuiveringsinstallatie die eenvoudig inpasbaar is in elke situatie.
BZG-certificaat
"De CleanLite units zijn geheel ontwikkeld in het kader van de algehele zuiveringsplicht. Hij is speciaal ontworpen om tuinbouw restwaterstromen te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen volgens de strenge eisen van de nieuwe regelgeving. De machine heeft dan ook de verplichte BZG-goedkeuring van de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw en hij voldoet aan de eisen voor de huidige MIA en Vamil investeringsaftrek."
En juist omdat het nog onzeker is of de genoemde fiscale regelingen ook in 2018 toe te passen zijn, wordt het aangeraden om op tijd een beslissing te nemen over de aanschaf van een installatie. De regeling geldt in ieder geval nog voor orders die in 2017 worden geplaatst. Dit kan een besparing opleveren op kosten die hoe dan gemaakt moeten worden.
Voor meer informatie:
www.cleanlite.nu
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2020-04-29 Groothandel Gebrs van Aarle krijgt Nederlandse primeur Tasty Tom Mini
- 2020-04-10 Spaanse paprikaproductie blijft groeien
- 2020-03-13 Schouten maakt zich sterk om cosmetische eisen aan groenten en fruit te laten vallen
- 2020-01-09 Nederlandse exportomzet groenten en fruit stijgt naar €11,9 miljard
- 2018-09-24 Elektrolysewatersysteem om planten gezond te maken en ziekten te voorkomen
- 2018-09-17 Partnerschap bedrijven en universiteit helpt Mexicaanse glastuinbouw
- 2018-09-17 Waterkoeling en waterdichtheid in LED-armaturen
- 2018-09-17 "Verticale teeltproductie: gemakkelijk in constructie en transport "
- 2018-09-14 "Diffuus glas is de investering zeker waard"
- 2018-09-14 Voortzetting kennisontwikkeling LED belichting in tomaat
- 2018-09-14 Steppend door de kas
- 2018-09-14 "Waterzuivering onmisbaar bij oplopend natriumgehalte"
- 2018-09-13 Voorkomen emissie tijdens teeltwisseling substraatteelt
- 2018-09-13 Toelating klaarmaken voor publicatie in ECHA-biocidendatabank
- 2018-09-13 "Werknemers huisvesten in de buurt, dát is belangrijk"
- 2018-09-13 Nauwelijks Poolse champignons te verkrijgen
- 2018-09-13 Gebruiksvoorschriften aangepast aan EU-verbod buitengebruik neonicotinoïden
- 2018-09-13 Hoe zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide micro-organismen bestrijdt
- 2018-09-12 "Na dramatische tomatenmarkt deze zomer is deze prijsstijging ook ongezond"
- 2018-09-12 Tomaten in nieuwbouw weer verzekerd van genoeg licht