Bob van Bruggen, trainee Valstar Spanje:

"Bezorgdheid in Almeria over financiële situatie van veel telers en druk van Tuta Absoluta"

Bob van Bruggen werkt als trainee bij Valstar Spain. Voor deze site geeft hij zijn impressie over zijn werk en de sector. "Mijn eerste impressie van de provincie Almeria was een prachtig gebied met een enorm areaal aan de bekende plastic kassen. Dat ik als Westlandse jongen in tegenstelling tot menig toerist prachtig vind om te zien. Wat mij als eerste opviel, was de enorme bedrijvigheid van de Spanjaarden in dit gebied. Overal waar je kijkt, zie je industrie gebaseerd op de productie van AGF."

"Als stagiair ben ik werkzaam als inkoper en ondersteun ik het transportproces voor de directe verladingen vanuit Spanje. Het is daarbij mijn taak om de producten voor de juiste prijs in te kopen en te controleren op etiketten en kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat ik naast mijn werkzaamheden op kantoor veel onderweg ben om mijn ingekochte producten met eigen ogen te controleren bij de coöperaties in de omgeving. Er is veel verschil in warenhuizen van ongeautomatiseerde kleine familie bedrijven tot enorme spelers op de wereldmarkt met volgeautomatiseerde sorteer- en verpakkingsmachines.

"Vanuit Valstar Spanje worden er veel directe verladingen verzorgt richting de VK. Dit betekent dat wij in de toekomst rekening moeten houden met de gevolgen van de Brexit. Engeland is altijd een importland geweest en dat zal het blijven. Ook als het tot een Brexit komt, zal Engeland groenten en fruit moeten blijven importeren. Mocht het tot een Brexit komen, dan zal het in de eerste fase tot een wat stuggere import leiden op het gebied van wisselende valutakoersen (met name een dalende pond) en administratieve zaken. Dit zal vooral gevolgen hebben voor de Engelse portemonnee die minder te besteden hebben terwijl importproducten duurder zullen worden. De AGF-sector moet goed in de gaten houden welke deals er gemaakt worden tussen de VK en Nederland maar ik ben ervan overtuigd dat de landen er samen goed uit zullen komen en dat de gevolgen op lange termijn minimaal zullen zijn", vertelt Bob.

"Wat betreft de marktsituatie op dit moment, is het tuinbouwseizoen in Almeria begonnen: alle bedrijven zijn in volle productie. Toch heerst er bezorgdheid over de financiële situatie van veel telers en de druk van de Tuta Absoluta oftewel de tomaatmineermot", besluit Bob.

Voor meer informatie:
Bob van Bruggen
Trainee Valstar Spain
b.vanbruggen@valstar.nl
+31651900489


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven