Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikanen eten steeds meer spruiten

Het blijft een uitstekend jaar voor telers van spruiten in de Verenigde Staten. De teeltomstandigheden in Californië blijven goed en hoewel de harde wind uit Santa Ana deze week merkbaar was aan de Central Coast, zeggen telers dat de gewassen hierdoor geen schade hebben geleden.

"De meerderheid van onze spruiten worden aan de Central Coast in Californië geteeld," vertelt Steve Bontadelli van Pfyffer Associates in Santa Cruz. "Er is ook wat teelt in Santa Maria of Mexico. Het seizoen aan de Central Coast zal waarschijnlijk eind januari/begin februari aflopen en doorlopen naar Mexico en San Diego. De teeltomstandigheden zijn hier goed. Het is wat droger dan normaal, waardoor er wat extra irrigatie nodig is, maar de kwaliteit van de spruiten is uitstekend en de opbrengst is stabiel."



Grotere vraag naar spruiten
"De vraag naar spruiten is de laatste jaren sterk gestegen. Steeds meer mensen leren dankzij kookprogramma's hoe spruiten bereid moeten worden en bijna alle restaurants hebben inmiddels spruiten op het menu staan. Mensen leren daarom hoe heerlijk spruiten in gerechten kunnen zijn. Ook worden spruiten steeds vaker gepromoot als 'superfood'. Hierdoor gaan telers steeds meer spruiten telen. Ons areaal is bijvoorbeeld de laatste jaren verviervoudigd." 

Stammen erg populair 
Spruitenstammen blijken ook erg populair. De reden hiervoor is dat spruiten langer vers blijven op de stam. 



"We zijn 12 jaar geleden begonnen met het verkopen van stammen," zegt Bontadelli. "Het begon allemaal toen een koper de spruiten op stam aan klanten wou gaan verkopen. Hij had in eerste instantie een stam in de winkel staan ter decoratie en een klant vroeg of hij deze kon kopen. Hierdoor is het begonnen." 

Bontadelli vertelt dat de verkoop van stammen erg hoog ligt. Echter zijn deze maar korte tijd beschikbaar door het proces dat nodig is om ze te oogsten. "De stammen zijn meestal van september tot januari beschikbaar en daarna weer in de lente. De reden hiervoor is de manier waarop ze geoogst worden. In Mexico wordt het grootste deel van de spruiten met de hand geplukt. Gedurende enkele maanden worden de spruiten van onder naar boven geplukt als ze rijp zijn. Door middel van machines kunnen we in Californië echter de top van de stam afklemmen zodat de spruiten gelijkmatig rijp kunnen worden. Hierdoor moeten we een beetje aan opbrengst inleveren, maar zo kunnen we wel de hele stam aanbieden aan klanten." 

"Het voordeel van een stam is dat de spruiten verser blijven, omdat de spruiten voedingsstoffen uit de stam blijven halen," voegt hij toe. "En ze blijven steeds populairder worden. Dit jaar hebben we al drie keer meer stammen verkocht dan in het jaar ervoor en het is nog niet eens Kerstmis." 

Voor meer informatie:
Steve Bontadelli
Pfyffer Associates
Tel: +1 (831) 423-8572
Publicatiedatum: