Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek aardbeien onder LED van start

's Ochtends vroeg licht een helderroze gloed op boven één van de kassen van Proeftuin Zwaagdijk. Het is de locatie waar ABZ Seeds uit Andijk een bijzonder onderzoek uitvoert: aardbeien telen in de winter onder LED.

Je zult ze niet snel tegenkomen in de supermarkt deze tijd: aardbeien uit Nederland. En als ze er zijn, smaken ze vaak niet zo lekker zoet als in de zomer. Gé Bentvelsen (directeur ABZ Seeds ) wil hier verandering in brengen. 'Het doel van dit onderzoek is een teeltconcept ontwikkelen voor de winter waarmee we winteraardbeien kunnen telen die net zo zoet zijn als in de zomer tegen een marktconforme kostprijs', aldus Bentvelsen. En zoals het er nu voor staat, lukt dat al aardig.


Medewerker Paul Doodeman oogst de eerste winteraardbeien

Over het onderzoek
ABZ Seeds is een veredelingsbedrijf dat zich volledig toe legt op de ontwikkeling, productie en verkoop van F1-hybride aardbeirassen, vermeerderd door zaad. Door dit concept neemt het bedrijf een unieke positie op de markt in, waar aardbeien normaal gesproken vermeerderd worden door te stekken.

In het onderzoek wordt o.a. gewerkt met het ras Delizzimo, welke vooral uitblinkt door de smaak. Het project wordt uitgevoerd met medefinanciering van provincie Noord-Holland en is in volle gang.

Op dit moment is een combinatie gemaakt van LED lampen en assimilatiebelichting (hybride). De lichtsterkte van de LED lampen in combinatie met Son-T is 200 micromol. Middels het inzetten van een duurzame lichtbron in de teelt van aardbeien, hoopt ABZ Seeds bij te dragen aan een duurzamere teelt. Het streven is om over te gaan van assimilatiebelichting naar veel energiezuinigere LED belichting.


Delizzimo aardbeien onder LED

Begin juli zijn de F1-hybride aardbeizaden gezaaid en eind september is er in de kas geplant, waarbij er 6 planten per strekkende meter staan. Vanaf half oktober is men begonnen met de start van de oogst. Het doel is om in de periode november tot en met maart circa 10 kg/m² klasse I aardbeien te oogsten. Deze oogst en de smaak worden vergeleken met die van een gangbare teelt, waarna volgende stappen kunnen worden uitgewerkt.

De eerste opbrengsten zijn veelbelovend. Mocht blijken dat het haalbaar is om aardbeien onder LED te telen in de winter, kunnen we voortaan jaarrond van de Nederlandse aardbei genieten.

Voor meer informatie:
Proeftuin Zwaagdijk
Tolweg 13
1681 ND Zwaagdijk-Oost
T: 0228-563164
F: 0228-563029
E: [email protected]
www.proeftuinzwaagdijk.nl
Publicatiedatum: