Belgische AGF-handelaar

"De kerstdagen hebben nauwelijks invloed op de groentenprijzen"

Tholen - Niet de feestdagen, maar juist de vakantiegangers zorgen er volgens een Belgische handelaar voor dat de vraag naar groenten en fruit in december anders is dan normaal. Een Belgische AGF-handelaar ziet de vraag naar groenten en fruit in de laatste maand van het jaar verschuiven van klassieke producten naar de specialiteiten.


Volgens de handelaar zijn Chanterelle populair rond de feestdagen.

"Wat er tijdens de feestdagen populair is, is lastig in de schatten", geeft de Belg aan. "Twintig jaar geleden piekte de tomaat nog, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende sla- en tomatensoorten, dat er duidelijk minder standaardproducten worden gegeten in vergelijking met jaren geleden. Rond de feestdagen zien we speciale champignons op de voorgrond verschijnen, die voornamelijk uit het Oostblok komen. Denk dan aan de Trompette de la Mort of de Chanterelle. Eén of twee weken blijven die specialiteiten op de voorgrond. Daarna komen de klassieke champignons, zoals de witte en de oesterzwammen, weer langzamerhand terug. Toch zijn niet alleen de speciale paddenstoelen, maar ook de klassieke champignons vaak wat duurder rond de feestdagen. Die korte vraag naar luxe producten zie je niet alleen terug bij de champignons, maar ook bij het exotisch fruit."

Vakantie heeft invloed op vraag
Hoewel de consumenten rond de feestdagen speciale gerechten op tafel zetten, geeft de AGF-handelaar aan dat het maar om twee dagen gaat dat mensen op culinair gebied echt uitpakken. "Buiten de paar feestdagen in december, eten de mensen gewoon normaal", zo geeft hij aan. "De kerstdagen hebben nauwelijks invloed op groentenprijzen. Wat veel meer invloed kan hebben op de vraag naar groenten, is dat mensen op vakantie gaan. Dat is toch wel iets wat ik steeds meer merk. Doordat mensen op vakantie gaan, kan het zo zijn dat de vraag naar binnenlandse producten wat lager komt te liggen. Ook in andere vakantieperiodes, zoals in het voorjaar of in de zomer, zien wij een verandering in de vraag naar groenten ontstaan."

December is wintergroentenmaand
In een groot gedeelte van december staan er volgens de Vlaming dus gewoon de wintergroenten op tafel. Volgens de handelaar zijn die groenten momenteel van goede kwaliteit. "Hoewel het gesneeuwd heeft, zullen de wintergroenten daar amper hinder van ondervinden", gaat hij verder. "Wanneer het vijf tot tien dagen zowel overdag als 's nachts zou vriezen, ontstaan er pas problemen. Alleen met het oogsten van prei kan het de komende dagen wat moeilijker gaan. De grote telers oogsten de preien machinaal. De grote machines kunnen dan wel eens vast komen te zitten, maar na een paar dagen is dat probleem ook verholpen. Voor de rest hebben de spruiten, kolen of knolselderij niet zo snel last van een paar dagen sneeuw."

Steeds meer tomaten uit de kas
Naast dat er in België volop geteeld wordt op de vollegrond, worden er ook veel producten geïmporteerd. Spanje en Marokko zijn landen waar momenteel vaak producten vandaan komen, maar volgens de handelaar is er een verandering merkbaar. "Paprika's, courgette en tomaten zijn groenten die uit Marokko of Spanje komen", vertelt hij. "Het valt op dat er in de winter steeds vaker tomaten komen uit belichte kassen in België. Naar mijn mening is de kwaliteit van deze tomaten zelfs beter dan de Marokkaanse of Spaanse varianten. Met kasgroenten ben je toch minder afhankelijk van weersomstandigheden, omdat alle omstandigheden te regelen zijn in de kas. Dat de tomaten uit de Belgische kassen opkomend zijn, blijkt wel uit de aantallen. Van de 10.000 kisten, komen er 2.000 uit belichte kassen en dat aantal zal, denk ik, alleen maar toenemen."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.