Paul Demyttenaere, REO Veiling:

"Belgische retail koopt systematisch Fine Fleur prei en betaalt hiervoor de hoogste prijs"

Tholen - De klacht van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) dat de Belgische retailers te laat op de klok drukken om een zo laag mogelijk prijs te betalen, vindt Paul Demyttenaere, algemeen directeur van REO Veiling, niet terecht. "Het feit dat zij systematisch onze Fine Fleur prei aankopen, bewijst het tegendeel. Weet wel dat de retail elke dag opnieuw op hun stoep product aangeboden krijgt afkomstig van individuele telers die daarmee de collectieve prijzen proberen te ondermijnen. Dit toont in elk geval dat de GMO groenten en fruit, met als doel producenten collectieve marktmacht te geven, echt wel een zinvol initiatief was vanuit Europa. Dankzij de klok, het samenwerken van telers en een rigoureus kwaliteitsbeleid wordt bij prei een correcte en eerlijke prijs gehaald voor de teler."

Betalen
Retailers zijn dus best bereid een goede prijs te betalen voor een kwaliteitsvol product, stelt Paul Demyttenaere. "Onze Fine Fleur prei gaat momenteel voornamelijk naar de Belgische retailers en dit voor ongeveer het dubbele van de huidige Nederlandse marktprijs en de prijs die betaald wordt door handel die zich rechtstreeks bij de teler bevoorraadt in België. Op dit ogenblik zie ik drie prijsniveaus, te starten bij de prei die verhandeld wordt buiten de Lava coöperaties en ongeveer 5 tot 8 cent onder de prijs van de Flandria prei ligt. Het prijsniveau van deze prei situeert zich op het niveau van de Nederlandse prijsvorming. Vervolgens heb je het prijsniveau van de Flandria prei en tenslotte heb je de Fine Fleur prei die zich ongeveer 8 tot 10 cent boven het niveau van Flandria situeert. Maandag zat de prijs van Fine Fleur prei op ongeveer 28 tot 30 cent per kg."


Fine Fleur prei

Prijsdruk
De continue prijsdruk van de niet-klokverkoop in Nederland en ook wel in België, voor een product waar men het niet nauw neemt met productkwaliteit, heeft zijn effect op de prijsvorming op de REO Veiling. "In Nederland ligt het prijsniveau al maanden onder de 20 cent en dat trekt ook aan onze prijzen", zegt de directeur van de REO Veiling. "Toch is het dankzij de klokverkoop en een rigoureus kwaliteitsbeleid dat we het iets hogere prijsniveau in België halen. Weet ook dat de druk op de markt voornamelijk komt van gelegenheidstelers in het buitenland, o.a. in Spanje, Frankrijk, maar ook Polen, die omwille van de goede prijsvorming de vorige twee jaar gemikt hebben op de najaarsperiode om prei in de markt te zetten. Waren deze producenten vertrokken vanuit de prijsgegevens van de voorbije tien jaar, dan zouden ze echt wel geweten hebben dat het najaar meestal lagere prijzen kent. Weet ook dat het aanbod op de REO Veiling stabiel is in vergelijking met de vorige jaren. Het is echt niet West-Vlaanderen die de markt onder druk zet. Bovendien blijven we inzetten op kwaliteit en eisen discipline van de aangesloten preitelers."

Ondoorzichtig
De veiling heeft wel last van de ondoorzichtige vrije markt buiten de veiling. "Op de vrije markt wordt product van matige kwaliteit aangeboden die systematisch de prijzen onderuit haalt. Het geldt niet alleen voor prei maar ik zie het bij alle wintergroenten, ook bij knolselder, rode en witte kool en spruitkool. Dat is wel zorgelijk omdat ook de tracering vaak te wensen overlaat en er met de herkomst van het product gegoocheld wordt. De marges die hierdoor ontstaan komen echt niet terecht bij de teler en ook daar kunnen de syndicale landbouworganisaties iets mee doen."


Prei op een markt
 
Voor meer informatie:
REO Veiling
Paul Demyttenaere
Oostnieuwkerksesteenweg 101
8800 Roeselare, België
Tel: +32 (0)51 231 211
Fax: +32 (0)51 231 289

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.