Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe teeltapplicatie QMS Mushrooms voor champignons

Delphy, Widget Brain en Geurts Teelt te Milheeze gaan in samenwerking een digitale applicatie ontwikkelen om de teelt van champignons zowel in kwaliteit als rendement te verbeteren (QMS Mushrooms (Quality Monitoring System Mushrooms).Met de applicatie QMS Mushrooms hopen de uitvoerders van het project een kwalitatief betere champignon te telen met minder gebruik van energie, water en arbeid. Deze applicatie is gebaseerd op optimalisatie van alle klimaatfactoren welke aan de verdamping zijn gerelateerd. Dit geeft minder risico op kwaliteitsproblemen zoals bacterievlekken en schubben en zorgt tevens voor een betere spreiding in de oogstfase. Dit resulteert in een hogere productie van betere kwaliteit. Ook wordt het personeel minder belast omdat pieken in de productie worden vermeden waardoor lange werkdagen worden voorkomen.

Uit voorstudies van Delphy op dit onderwerp bleek dat het energieverbruik van elektra met circa 5% kan worden verlaagd door een lager verbruik van de technische installaties zoals ventilatoren en koelmachines. Het gasverbruik voor het verwarmen van de teeltcellen kan verlaagd worden tot circa 8%. Niet onbelangrijk in deze is dat de applicatie rekening houdt met wisselende kwaliteiten van grondstoffen zoals compost, de tot nu toe onbekende factor in de teelt van champignons.

De applicatie heeft als basis zelflerende software (AI) ontwikkeld door Widget Brain waarbij data weer als input worden gebruikt. De uitvoerders verwachten eind 2018 de applicatie QMS Mushroom beschikbaar te hebben voor andere telers, maar deze zal eerst uitgebreid worden getest. Het project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Europese Unie en de provincie Noord-Brabant in het kader van POP3 naast de investeringen van de uitvoerders zelf.

Voor meer informatie:
Delphy
[email protected]
www.delphy.nl
Publicatiedatum: