Engelse vraag naar gedroogde paddenstoelen groeit sterker dan naar exoten

De koude winteravonden nodigen weer uit tot het bereiden van hartige maaltijden en dat is prima nieuws voor champignontelers omdat veel van deze gerechten bereid worden met champignons. Volgens James Meers, commercieel directeur van G's Fresh, neemt de populariteit van paddenstoelen weliswaar toe in de aanloop naar Kerst maar zijn ze nog meer in trek na de feestdagen wanneer mensen weer gezond gaan eten, De grootste afzet vindt dan ook in de maanden januari en februari plaats.

"Eén van de dingen waar we dit jaar benieuwd naar zijn is of het Britse volk de Amerikaanse trend om runderburgers te vervangen door champignonburgers zal volgen. In de VS zeggen ze 'the trend is to blend', het is trendy om te mixen en daar is het product enorm populair. In het Verenigd Koninkrijk is er over het algemeen sprake van er een verschuiving naar een lagere vleesconsumptie. Ik vraag mij af of dit er volgend jaar voor zal zorgen dat er meer paddenstoelen gebruikt gaan worden als vleesvervanger want dit zou ook hier het begin van een nieuwe trend kunnen betekenen."Van oudsher eten mensen meer champignons met Kerst. De groente hoort nu eenmaal bij het traditionele ontbijt.

"Ik denk dat we volgend jaar mogelijk een grotere vraag zullen zien die aangejaagd wordt door alternatieve consumptiemogelijkheden, zoals het gebruik van paddenstoelen ter vervanging van vlees etc. Dit is dus een interessante ontwikkeling. Er wordt momenteel al wat aan promotie gedaan om mensen ertoe te bewegen vaker paddenstoelen op het menu te zetten, maar deze activiteiten verkeren nog in de beginfase."

James vertelt verder dat nu mensen zich steeds bewuster worden van het feit dat paddenstoelen een gezonde keuze zijn, zij wel moeten weten hoe ze deze groenten in hun maaltijden kunnen verwerken. Dit is niet iets waar de sector op inspeelt maar James is ervan overtuigd dat dit in de toekomst zal gaan gebeuren omdat er zeker kansen liggen op dit gebied. 

Rond de Kerstdagen stijgt de vraag zo ongeveer met 10% tot 20% maar dit hangt ook af van de dag waarop Kerst valt. Dit jaar is dat op een maandag zodat de week die hier aan vooraf gaat ontzettend druk zal worden.

"We werken niet veel met exotische paddenstoelen maar hebben wel ons eigen merk gedroogde paddenstoelen, Found!, dat zeer goed verkocht wordt. We hebben onderzoeken bekeken en ontdekt dat wereldwijd de categorie exotische paddenstoelen een grote groei laat zien. In het Verenigd Koninkrijk is dit echter slechts 1%. We merken dat de vraag naar gedroogde paddenstoelen sterker is omdat deze in het keukenkastje bewaard kunnen worden en zodoende altijd bij de hand zijn en niet snel bederven. We hebben de vraag naar dit product gestaag zien groeien. We bieden gedroogde porcini en een mix van gedroogde wilde paddenstoelen aan.

"Mensen hebben belangstelling voor deze paddenstoelen maar hebben er niet altijd behoefte aan om ze vers in huis te halen omdat ze vaak niet weten hoe ze ze moeten bereiden. Op de verpakking van onze gedroogde Found! paddenstoelen staat echter een recept afgedrukt. Bovendien kan men ervoor kiezen de verpakking voor de helft te gebruiken en de rest te bewaren voor een andere dag."


James Meers
G's Fresh Mushrooms
Tdl: +44 1353 726873
Email: james.meers@gs-fresh.com
www.gs-fresh.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.