Marc Calon ziet horrorscenario

Een 'harde brexit' kan grote gevolgen hebben voor de agrarische sector. Vooral de groenten-, fruit- en sierteeltsector zullen te leiden hebben.

"Minder omzet, meer controles, langere wachttijden. Er dreigt een horrorscenario", reageert LTO voorzitter Marc Calon. Premier Mark Rutte adresseerde deze week het gevaar. "We zijn als land- en tuinbouw voor een kleine 10% van onze totale export afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. We hebben het over een exportwaarde van 8,4 miljard euro in 2016. Daar hangen tienduizenden banen aan, bij verwerkers, handelaren, transporteurs en bij onze eigen leden. We moeten met elkaar zien te voorkomen dat het uittreden van het Verenigd Koninkrijk een 'harde brexit' wordt", aldus Calon.

"Wij willen een 'zachte brexit'. Dan is de kans het grootst dat huidige handelsrelaties en contracten doorlopen. En als we een WTO- achtige (wereld handel overeenkomst) aanpak terecht komen, worden we ook niet gelukkig. Dan krijgen we met veel meer controles te maken, importheffingen en belemmeringen bij de grens. Ook dat is geen aantrekkelijk scenario." Nederland exporteert vooral glasgroenten, sierteeltproducten en fruit. De totale bruto export is circa 90 miljard euro.

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven