Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Groenten en cocktails stelen de show op kerstmenu 2017"

De feestdagen staan voor de deur. Wat betekent Kerst voor Nederland? Groenten worden niet meer alleen als bijgerecht geserveerd, de kerstborrel wordt een nieuwe traditie en we geven 23 euro meer uit aan het kerstmenu vergeleken met vier jaar geleden. In het kader van de kerstgedachte is een derde van Nederland van plan een keer iemand uit te nodigen aan de kersttafel die hij of zij (nog) niet goed kent. Dit en meer blijkt uit onafhankelijk onderzoek* door Albert Heijn naar hoe Nederlanders zich voorbereiden op de feestdagen. Bij die voorbereiding maken 1,5 miljoen thuiskoks gebruik van de Kerst Allerhande, het inspiratiemagazine van Albert Heijn met recepten, stylingtips, foodhacks en trends voor de feestdagen, die vanaf vandaag in de winkels ligt.

Het wordt een groen(t)e Kerst
Acht op de tien Nederlanders onder de 30 jaar associëren Kerst voornamelijk met lekker eten. Groenten zijn de status van bijgerecht overduidelijk ontstegen: bij negen op de tien Nederlanders spelen groenten een belangrijke rol op het kerstmenu. Ook zijn biologische producten voor bijna de helft (44%) onderdeel van de kerstmaaltijd, is een kwart van plan een vegetarisch gerecht te serveren en verdubbelde het aantal vleesvervangers in omvang. Rutger Anema, Hoofdredacteur Allerhande: "In onze winkels en online merken we duidelijk dat groenten steeds vaker centraal staan in de maaltijd. In de Kerst Allerhande spelen we op deze ontwikkeling in met onder meer een recept voor Biet Wellington, een vegetarisch gerecht met een knipoog naar de klassieker Beef Wellington."

Kerstborrel nieuwe traditie, kleding nét iets te strak
De kerstborrel, een trend die al een tijdje gaande is in Engeland, wint terrein; dit jaar verwacht meer dan 30 procent van de Nederlanders thuis een kerstborrel te organiseren. Speciaalbieren, cocktails en uitgesproken (natuurlijke) wijnen bij het kerstdiner scoren hoog. Ruim de helft vindt wat we drinken zelfs even belangrijk als de kerstmaaltijd zelf. Mannen hechten overigens nog iets meer waarde aan een lekker drankje dan vrouwen (62% versus 45%). Dit jaar steken we drie keer vaker de barbecue aan ten opzichte van vorig jaar en zet de trend van shared dining door: meer dan de helft van de thuiskoks (53%) laat hun gasten gerechten zelf aan tafel samenstellen. Met al dat appetijtelijke eten en drinken op tafel is het voor velen een uitdaging om maat te houden; ruim twee derde eet teveel tijdens Kerst. Oeps, 40% van de feestvierende Nederlanders verwacht zelfs meer dan een kilo aan te komen tijdens de feestdagen.

Nederlandse thuiskok is bescheiden
Een derde van de thuiskoks staat langer dan 3 uur in de keuken voor het kerstdiner. Alle inspanningen ten spijt, bestempelt een vijfde van hen zichzelf als 'amateuristische kok' en is een derde onzeker over zijn/haar kookkunsten, vrouwen nog meer dan mannen (38% versus 28%). We beoordelen onze eigen culinaire kwaliteiten gemiddeld met een rapportcijfer van 7,2. Albert Heijn biedt alle thuiskoks ook dit jaar een helpende hand met de WhatsApp-service, die advies en tips geeft tijdens het koken van het kerstdiner. Naast de ruim 300 speciaal voor Kerst ontwikkelde producten die vanaf 11 december verkrijgbaar zijn, biedt Albert Heijn voor de écht zorgeloze thuiskoks dit jaar de Allerhande Kerstbox. Hierin zitten alle ingrediënten en recepten voor een heerlijk viergangendiner voor twee of vier personen.

Oog voor elkaar
Verbinding staat centraal bij Albert Heijn tijdens de feestdagen, want Kerst vieren we het liefst samen. In hoeverre speelt verbinding bij Nederlanders eigenlijk een rol in de aanloop naar Kerst? Naarmate we ouder worden, halveert het belang dat we hechten aan cadeaus en bekommeren we ons liever om mensen die een steuntje in de rug verdienen. Zo is een derde, vanuit de kerstgedachte, van plan iemand uit te nodigen die hij of zij (nog) niet zo goed kent. Als we een extra gast zouden uitnodigen tijdens de feestdagen, kiest ruim een kwart voor een kind dat anders geen Kerst kan vieren. Een (eenzame) oudere is bij één op de vier welkom om aan te schuiven aan de eettafel. Voor iedereen die het gezellig vindt gezamenlijk de Kerst te vieren, organiseren honderden Albert Heijn-winkels en –ondernemers een kerstlunch of diner.

*Onderzoek van Kien onder 1.026 Nederlanders van 25 jaar en ouder

Bron: Albert Heijn
Publicatiedatum: