Copa-Cogeca tegen patent op groenten

Copa-Cogeca gaven tijdens een recente conferentie aan dat ze tegen het gebruik van patenten op groenten zijn en waarschuwen dat multinationals de enige winnaars van de implementatie van een nieuw patentsysteem zouden zijn.

Deze uitspraken werden gedaan tijdens een conferentie georganiseerd door het Europees Octrooibureau (EPO) en het Communautair Bureau voor plantenrassen (CPVO) ter bespreking van de intellectuele eigendomsrechten in de sector. Thor Kofoed, voorzitter van de Copa-Cogeca zadenwerkgroep: "Het EPO luistert niet naar de telers die de eindgebruikers van deze producten zijn. Het nieuwe systeem dat EPO voorstelt zou een ramp zijn voor telers en kleine veredelaars. Er zouden kleine zaadveredelaars verdwijnen waardoor het aantal plantenvariëteiten op de markt aanzienlijk verlaagd zou worden. Alleen de grote veredelaars - de multinationals - die het zich kunnen veroorloven om patentaanvragen te doen, zouden overleven."

Het EPO heeft al patenten goedgekeurd voor natuurlijk voorkomende producten zoals tomaten en broccoli, alhoewel DNA een product van de natuur blijft. Bovendien negeert het EPO de adviezen van de Commissie om geen patenten te gebruiken voor planten waarvan het DNA tot de natuur behoort, dat niet kan worden gepatenteerd.

"We moeten het proces nu stopzetten. We hebben de beste innovatieve veredelingssector ter wereld. Het systeem van het Communautair Bureau voor plantenrassen werkt al 50 jaar goed, waardoor er een goed veredelingsklimaat ontstaat," zei Kofoed. "Het geeft telers toegang tot een uitstekende en gevarieerde reeks groentensoorten. Veredelaars in Europa creëren momenteel ongeveer 2000 soorten per jaar, waaruit blijkt hoe goed het systeem werkt. Zonder dit systeem zou 90% van de variëteiten in de komende 10 jaar verdwijnen ten voordele van een paar multinationals. Telers zouden dit risico niet moeten nemen en een beweging in die richting nooit moeten accepteren." 

Voor meer informatie:
Copa Cogeca
www.copa-cogeca.eu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.