Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Biologische telers en beroemde honkbalster bezoeken Capitol Hill

Twintig biologische telers - waaronder een top honkbalspeler - kwamen op voor duizenden Amerikaanse collega's door op 29 en 30 november in Washington deel te nemen aan een eerste door de telersraad (Farmers Advisory Council) van de Organic Trade Association georganiseerde 'fly-in' actie om Amerikaans biologisch te bevorderen. Hierbij werd er ook met wetgevers en beleidsambtenaren gesproken over de biologische prioriteiten van de Amerikaanse landbouwwet 2018.De Farmers Advisory Council van de Organic Trade Association is de grootste coalitie in de VS van biologische telers en biologische landbouworganisaties, die meer dan 8000 gecertificeerde biologische telers vertegenwoordigen. Er waren dan ook telers bij uit de hele VS. Hierbij zaten zowel veteranen als pas beginnende biologische telers, grote en kleine telers; biologische groenten- en fruittelers, evenals de zuivel en eierencategorie. En, naast de grootste Amerikaanse biologische rijstteler, ook Jayson Werth, voormalig tophonkbalspeler bij de Washington Nationals en eigenaar van een biologisch teeltbedrijf in Illinois.

"Bevordering van biologische teelt kan niet zonder de inbreng van biologische telers over de volgende landbouwwet," volgens Perry Clutts, medevoorzitter van de Farmers Advisory Council en eigenaar van Pleasantview Farm in centraal Ohio. Clutts bouwde in de jaren negentig de conventionele graanboerderij van zijn overgrootvader om tot een biologisch melkveebedrijf. "Het is niet gemakkelijk voor telers om even naar Washington te komen, dus we hebben het gewaardeerd dat ze hun dagelijkse uitdagingen en successen in de biologische landbouw zijn komen delen met functionarissen en beleidsmakers, en zijn komen meepraten over manieren waarop de volgende landbouwwet biologische telers kan helpen en biologische teelt kan bevorderen."

Doug Crabtree, een andere medevoorzitter en eigenaar van een biologisch droge landbouwbedrijf in Montana: "Biologische landbouw heeft meer geld nodig voor onderzoek, streng toezicht op biologische import en gewasverzekeringsprogramma's die biologische prijzen erkennen." 

Dertig congresleden, federale agentschappen en meer
De telers bezochten de kantoren van een dertigtal congresleden en hadden tijdens hun tweede dag in Washington ontmoetingen met functionarissen van het Amerikaanse ministerie van landbouw, de Environmental Protection Agency en andere landbouw- en grondstoffenorganisaties.

Tim Raile, een vierde generatie teler in Kansas/Colorado, die samen met zijn zoon hun ruim 3400 ha systematisch naar biologisch omzet met de bedoeling in 2022 volledig biologisch te zijn, vond het belangrijk om zijn thuisstaat Kansas te vertegenwoordigen. Zijn boodschap is dat biologisch niet langer een nichemarkt is en als zodanig in de landbouwwet vertegenwoordig dient te worden. Verder vindt hij dat de door de Organic Trade Association gevraagde bepalingen niet alleen goed zijn voor biologische telers, maar ook voor 82% van de huishoudens die biologisch kopen en voor het vertrouwen in en de integriteit van de biologische etikettering van het ministerie van landbouw (USDA).


Biologische pleitbezorgers ontmoetten de voorzitter van de landbouwsenaatscommissie, senator Pat Roberts. Van links naar rechts: William Baese, Adam Warthesen, Michael Schneider, Senator Roberts, Tim Raile, Jayson Werth, and Laura Batcha. Zittend: Robyn Raile

Raile, Jayson Werth en andere telers hadden een persoonlijke ontmoeting met de voorzitter van de landbouwsenaatscommissie, senator Pat Roberts, volgens Raile belangrijk vanwege de erkenning door Roberts van de boodschap van de groep.

Werth vertelde de Organic Trade Association tijdens de jaarlijkse beleidsconferentie 2017 eerder dit jaar al dat hij graag meewerkt aan de bevordering van de biologische landbouw. Hij bezit een gecertificeerd biologisch teeltbedrijf van ruim 200 hectare voor maïs, soja en tarwe in centraal Illinois. "Kijkend naar de toekomst weten we hoe belangrijk het is om deze sector te behouden en uit te breiden, en dat we de uitdagingen aanpakken," zei Werth. 

Mac Stone en zijn familie hebben al zes generaties een bedrijf van ruim 220 hectare in Kentucky. Ze zijn nu al vijf jaar helemaal biologisch en produceren een breed assortiment van vlees, eieren, fruit en groenten en leveren aan restaurants in Kentucky en Cincinnati. Het is niet de eerste keer dat Stone aan een bezoek aan Capitol Hill meedoet. Hij zegt dat hij het blijft doen omdat het directe contact een verschil maakt. Hij vindt het nog steeds fascinered dat je zo bij de besluitnemers binnen kunt lopen. "Het is hartverwarmend om te zien dat met alles wat er om hen heen speelt het personeel nu zoveel over biologische weet. En als ik mensen tegenkom die ik eerder heb ontmoet, herinneren ze zich dat ik er was. Het schuift elke keer een klein stukje op."

Prioriteiten Organic Trade Association voor de landbouwwet
De Organic Trade Association richtte in 2013 de Farmers Advisory Council op om met name biologische telers te vertegenwoordigen. De ledenorganisaties waren dit jaar bijvoorbeeld instrumentaal bij de uitvoering van een uitgebreide enquête over de landbouwwet dit jaar. Hierbij werden meer dan 500 reacties van biologische belanghebbenden in 45 staten ontvangen, wat van groot belang was bij de vormgeving van het beleid van de Organic Trade Association in de aanloop naar de landbouwwet 2018. Er werden drie prioriteiten geformuleerd: bevordering van de biologische markt, blijvende ondersteuning van biologische telers en uitbreiding van de biologische productie.

De Organic Trade Association vraagt inzake de landbouwwet om ondersteuning van en voldoende financiering voor het nationale biologische programma (NOP) van het ministerie van landbouw om gelijke tred te houden met de groei van de sector, vaststelling van uniforme normen en handhavingsacties in de VS en daarbuiten. Ook pleit het voor biologisch onderzoek, risicobeheersingsmiddelen, gegevensverzameling en een directe dialoog tussen de sector en het ministerie, allemaal belangrijk voor het succes van biologische telers. Verder vraagt het om een betere toegang tot land en kapitaal, investering in distributiesystemen en infrastructuur en technische bijstand middels steunprogramma's van het ministerie om een ordelijke overgang naar biologisch te bevorderen.

"We hebben een goede, progressieve agenda voor biologisch waar we nu al meer dan een jaar aan werken," zei Laura Batcha, CEO en uitvoerend directeur van de Organic Trade Association. "Ons werk bij het Amerikaanse Congres heeft al geleid tot wetgeving gericht op de uibreiding van biologisch onderzoek en verbetering van toezicht op de import, wat de concurrentievoorwaarden voor Amerikaanse biologische telers verbetert. We zijn nog niet klaar, en de aan dit evenement deelnemende telers maken een groot verschil bij de bevordering van biologische prioriteiten."

Lidorganisaties van de Farmers Advisory Council die de landbouwwetprioriteiten van de Organic Trade Association hebben onderschreven zijn California Certified Organic Farmers (CCOF), Georgia Organics, Organic Egg Farmers of America, Montana Organic Association, Oregon Tilth Certified Organic, Organic Valley/CROPP Cooperative, Pennsylvania Certified Organic en Tilth Alliance of Washington.

Voor meer informatie:
Organic Trade Association
444 N. Capitol St. NW, Suite 445A
Washington D.C. 20001
T: 202-403-8520
www.ota.com
Publicatiedatum: