Vietnam: Grote vraag naar opleiding hightech landbouw

Er zijn geavanceerde trainingsprogramma's nodig voor arbeiders in de hightech landbouwsector in Vietnam.

Het nationale ontwikkelingsprogramma moet in de periode 2011-2020 het aantal opgeleide werknemers in de sectoren land- en bosbouw verhogen van 15,5% in 2010 tot 50% tegen 2020. Volgens het plan kampt de sector met een tekort van 3,2 miljoen getrainde werknemers.

Volgens Nguyen Do Anh Tuan, directeur van het Instituut voor beleid en strategie voor landbouw en plattelandsontwikkeling (IPSARD), had de landbouwsector weinig opgeleide werknemers en was vooral afhankelijk van de ervaring van werknemers. Lage normen voor arbeiders hebben een negatieve impact op hun vermogen om met geavanceerde wetenschap en technologieën om te gaan. Dit is een groot obstakel bij de uitvoering van de Vietnamese hightech landbouwontwikkeling.

Het systeem voor onderwijs en beroepsopleiding is verouderd en kan niet voldoen aan de vraag om arbeiders op te leiden in kwaliteit noch kwantiteit. Het landbouwonderwijs in Vietnam is vooral gericht op theorie en niet op de praktijk. Afgestudeerden hebben daardoor beperkte praktische vaardigheden en een gebrek aan creativiteit.

Vietnam zit met een tekort aan geschoold personeel voor hun hightech landbouw, net nu ze met een 4.0 industriële revolutie bezig zijn. Daarom moet onderwijs op alle niveaus voorrang krijgen, van academische tot beroepsopleidingen. Ook moet de overheid organisaties, bedrijven en individuen aanmoedigen om beroepsopleidingscentra en opleidingsprogramma's op te zetten in regio's met hightech landbouw.

Nguyen Van Tien, hoofd van de afdeling landbouw op het platteland onder het Centraal Economisch Comité, zegt dat meer geld uit de begroting moet worden uitgetrokken voor opleidingen in de hightech landbouw. Deze investeringen moeten gericht zijn op het opleiden van deskundigen op het gebied van biotechnologie, nieuwe materiaaltechnologie en managementwetenschap.

Bron: Vietnam News Agency / www.agroberichtenbuitenland.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven