"Geweldig decennium voor glastuinbouw in Almería"

De Spaanse agrarische spaarbank Cajamar heeft gisteren voor meer dan 200 vakmensen zijn seizoensanalyse gepresenteerd. De agrarische sector vertegenwoordigt 30% van het provinciale BBP in Almería. Tijdens het seizoen 2016-2017 zijn verschillende records verbroken, iets waarbij de vrieskou in Centraal-Europa een handje heeft geholpen. 

Door de hoge vraag en de tekorten bij concurrenten steeg de gemiddelde prijs met 20% en de teeltwaarde met 17%. Tegelijkertijd bleven de kosten stabiel: de droom van iedere teler. Het areaal van de glastuinbouw steeg met 1,5% naar 30.456 hectare en de teeltcijfers daalden met 2,6% naar 3,3 miljoen ton. Ook was er sprake van een groeiende professionalisering van de telers. Deze voortdurende stijging in waarde komen niet overeen met de klachten van telers over de aanhoudende daling van het inkomen in de AGF-sector.

Roberto García Torrente, directeur van Voedingsinnovatie bij Cajamar: ''De omzet van de sector is de afgelopen negen jaar 60% gestegen van 1.300 miljoen euro naar 2.100 miljoen euro. Het areaal van de glastuinbouw is in dezelfde periode ook gegroeid met 4.300 hectare en bedrijven hebben de export verhoogd van 55% naar 76%. De verkoop aan derde landen is afgenomen en de sector richt zich nu bijna uitsluitend op de Europese markt. Het afgelopen decennium was geweldig voor de glastuinbouw, zelfs beter dan de jaren 80 en 90.'' Wel is hij bezorgd over de afname van geïntegreerde ongediertebestrijding, want ''hoe goed dit ook moge zijn voor de gezondheid van het platteland, dit hoeven we niet te laten gebeuren''.

Eduardo Baamonde Noche, algemeen directeur van Cajamar: ''De AGF-sector van Almería dient als een nationaal en internationaal referentiekader door het goede aanpassingsvermogen aan de markt en de integratie van technologieën."


Bron: lavozdealmeria.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.