VK: Mogelijk groententekort door gebrek aan seizoenswerkers

Iedereen weet dat de Brexit verstrekkende gevolgen heeft maar weinigen hadden kunnen vermoeden dat deze dit jaar zelfs tot aan het Kerstmaal voelbaar zouden zijn. 

Britse telers waarschuwen namelijk dat er als gevolg van het huidige gebrek aan seizoenswerkers uit Europa veel minder spruiten in de winkels zullen liggen de komende feestdagen. 

De lage koers van het Britse pond zorgt ervoor dat seizoenwerkers wegblijven waardoor telers moeite hebben werknemers te vinden voor de duizenden seizoenbanen in de sector. "In het ergste geval zullen telers hun bestellingen niet kunnen leveren," legt voorzitter Ali Capper van de National Farmers' Union (NFU)uit.

De crisis kan zich ook naar andere groentensectoren uitbreiden zoals wortelen, pastinaak en aardappelen. Spruitenteler Mike Capps die in de week voor Kerst 150 ton spruiten verwacht te oogsten, legt uit dat het steeds moeilijker wordt om aan personeel te komen. 

De NFU schat dat 12% van de ruim 60.000 seizoensbanen in de tuinbouwsector niet vervuld is. Als gevolg van de koersval van het pond zijn de lonen minder waard in euro's of zloty's. 

Als het tekort aanhoudt, dan zullen telers genoodzaakt worden de lonen te verhogen en dat betekent hoogstwaarschijnlijk ook hogere prijzen in de supermarkten. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven