Vlaamse tuinbouw gaat erop achteruit

Door de weersomstandigheden in Vlaanderen kelderen de indexen voor fruit en groenten in de vollegrond. Dat blijkt uit de onderstaande index voor de vier tuinbouwdeelsectoren.
 

Evolutie van de Vlaamse conjunctuurindex voor de vier tuinbouwsectoren 
Bron: Departement Landbouw en Visserij

De index van glastuinbouw daalt naar 87. De neerwaartse lijnen van verleden en toekomst overlappen elkaar. De prijsvorming was minder goed. 57% van de respondenten kruist aan dat de verkoopprijs de afgelopen zes maanden is gedaald. 16% geeft zelfs aan dat die 'zeer sterk' gedaald is. Een derde geeft aan dat zijn productie licht tot sterk is gedaald. Meer dan de helft antwoordt dat de energieprijzen zijn gestegen (57%) en verder zullen stijgen (62%). 

Telers van groenten in de vollegrond zien hun index zakken van 95 naar 74. Verleden en toekomst worden bijna even slecht ingeschat. Het gaat hier om groenten voor de versmarkt, de industriegroenten vallen onder de akkerbouwsector. De meerderheid geeft aan dat de verkoopprijs de afgelopen zes maanden is gedaald (68%) en ook wat de toekomst betreft blijft dit aandeel hoog (64%). Een derde tot een vijfde van de respondenten geeft aan dat hun productie mede door de weersomstandigheden licht tot sterk is gedaald. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.