Tomatenkweker D.T. van Noord

Duitse toeristen, Japanse stagiairs en arbeiders uit Polen, Roemenië en Moldavië

Tholen - Er wordt volop geoogst bij tomatenkwekerij D.T. van Noord. Voor de 27e keer maakt het bedrijf zich op voor de teeltwissel.

Wonen in de schuur
Eigenaar Dick van Noord vertelt hoe het ooit begon. "In 1985 zijn mijn vader en ik in een kasje van 3.400 m2 tomaten gaan telen in Oude Tonge. Ondertussen deed ik er van alles naast. Ik had een baan als melkcontroleur en als leraar plantenteelt. Ik wilde geld verdienen om te kunnen trouwen." In 1991 verhuisde Dick met zijn bedrijf naar Sirjansland. Samen met zijn vrouw woonde hij twaalf jaar in de schuur. Dick: "Ik ben begonnen in de tijd van de Wasserbombe. Dat is niet zo lekker als je een bedrijf probeert op te bouwen." 


De geplukte tomaten worden verpakt door Noordhuys Packing in Oude Tonge, een bedrijf van Dicks' broer Theo. 

Toerisme
Inmiddels beslaat het bedrijf van Dick 8,4 hectare en zijn ook andere telers naar het gebied getrokken. Dick: "De omgeving is goed. Er is veel zon en in de winter is het niet te koud. Dat scheelt in de stookkosten." Ook toeristen komen massaal naar Schouwen-Duiveland. "Je hebt hier veel Duitse aanloop. Hier komen ze tomaten kopen, verderop halen ze komkommers of aubergines. Je schiet er natuurlijk niks mee op, maar dat ene gesprekje maakt het soms al leuk. En wie weet vergroot het de bekendheid van Nederlandse producten in het buitenland."


Van Noord teelt de Brioso, een ras van Rijk Zwaan

Innovatie
Bedrijfsleider Jolanda Rossen houdt zich bezig met de teelt. Jolanda: "We hebben onder andere geïnvesteerd in luchtbehandelingskasten (LBK's). Dit hoort bij Het Nieuwe Telen. Als het 's zomers te vochtig wordt in de kas, zuigen deze kasten droge buitenlucht naar binnen. De ramen in de kas kunnen ook nog gewoon open. Dat is fijn voor als de techniek je in de steek laat." De geplukte tomaten worden door machines naar de sorteermachine gebracht. Dick: "We zijn aan het kijken naar alternatieve energievormen. Met het oog op de toekomst moet dat wel."


Bedrijfsleider en plantenfysioloog Jolanda Rossen begon 20 jaar geleden bij Van Noord als sorteerder. 

Personeel
Sjaak van der Werf regelt de personeelszaken bij Van Noord. Sjaak: "De economie in Polen trekt aan. De betere Poolse arbeidskrachten gaan hierdoor terug naar Polen. Logisch. Dat ze in Nederland twee kwartjes per uur meer verdienen, weegt er niet tegenop om je familie nooit te zien." Bij van Noord werken nu ook Roemenen en Moldaviërs. Er wordt gewerkt aan een beloningssysteem om de arbeidskrachten nog meer te stimuleren.

Het team van Van Noord. Op de voorste rij: Remco Flikweert, Jolanda Rossen en Sjaak van der Werf.

Japanse stagiairs 
Dick heeft regelmatig stagiairs uit Japan. "Door de kernramp is de landbouwgrond in Japan totaal verwoest. Tuinbouw is een mooie oplossing. Ieder jaar worden er twaalf Japanse studenten naar Nederland en Duitsland gestuurd om stage te lopen in de kas. Wij hebben er nu vijf of zes gehad. Het valt me op dat de meiden vaak nog geïnteresseerder zijn dan de jongens." De stagiairs worden begeleid vanuit de Japanse ambassade.


Het bedrijf van Dick van Noord telt 8,4 hectare. Verder uitbreiden is een droom voor de toekomst.

Wandelen 
Dick: "Toen ik hier begon, was ik alleen. Nu hebben we een leuk tuinbouwgebiedje gekregen. We hebben onder andere een gezamenlijk bestemmingsplan. De gemeente heeft ons hierbij goed geholpen." Samen met telers uit de buurt liet Dick een wandelroute aanleggen. "Voordat er kassen kwamen, was hier landbouwgrond. Door het pad kunnen omwonenden nog steeds lekker wandelen." Ook overleggen de telers een paar keer per jaar met de dorpsraad van Sirjansland. 

Voor meer informatie: 
D.T. van Noord Tomaten B.V.
Noord Hogeweg 1a
4308 NW Sirjansland
0111 647 018 
Dick van Noord


 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.