Danny van der Spek:

"Energie besparen en teelt verbeteren"

Danny van der Spek teelt oranje paprika's op 9 ha in Bergschenhoek. Net als in 2016 heeft hij dit jaar samen met collega paprikatelers de proef van Kas als Energiebron met een energiezuinige paprikateelt begeleid bij het Delphy Improvement Centre. Van der Spek vertelt over de voortgang van deze proef.Rasverschillen
De proef in 2017 werd uitgevoerd met All Rounder (een gele paprika) en we hebben gezien dat dit ras weer heel anders reageert dan Maranello (een rode paprika) verleden jaar. All Rounder kan minder goed tegen hoge etmaaltemperaturen dan Maranello. Het gebruik van het nieuwe, dubbele spouwscherm pakte ook minder goed uit. Achteraf denken we dat het gebruik van een dubbel spouwscherm samen met het enkele energiescherm overdag in de winter teveel licht heeft gekost, waardoor de eerste zetting nog lastiger en later was dan in de praktijk.

Praktijk bedrijf beter
In 2017 hebben we de proef ook kunnen vergelijken met het naastgelegen praktijkbedrijf van Quality Peppers. Op dit bedrijf wordt minder voor energie geschermd dan in de proef. Wel is veel geschermd tegen uitstraling, vaak met de schermen 80%/80% gesloten. Dit is heel goed uitgepakt voor de kwaliteit en de productie. Zelf overweeg ik volgend jaar bij heldere nachten ook vaker te gaan schermen tegen uitstraling.

Toepassing HNT op eigen bedrijf
De afgelopen drie jaren heb ik op het eigen bedrijf forse stappen gezet in energiebesparing. Door te investeren in een tweede energiescherm en de beide schermen intensiever te gebruiken, is het verbruik met 7 m3/m2 zo'n 20% gedaald. Het mooiste is eigenlijk nog dat zowel kwaliteit, productie als plantgezondheid ook verbeterd zijn!

Nieuwe cursus HNT voor paprikatelers
Op donderdag 11 januari start een nieuwe basiscursus Het Nieuwe Telen (HNT), speciaal voor paprikatelers. Er is nog ruimte voor twee deelnemers. Meld je aan via het aanmeldformulier of bij Aat Dijkshoorn, adijkshoorn@ltoglaskracht.nl.

Bron: Kas als Energiebron (Aat Dijkshoorn)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.